Predstavnik Delegacije Evropske komisije u Srbiji Aleksandar Đorđević ocenio je da zabrana dopisniku agencije FONET da prisustvuje konferenciji za novinare u Novom Pazaru predstavlja brutalan pritisak na medije.
Đorđević je rekao da je sam bio svedok tog događaja i da su zbog toga reagovali najavljeni učesnici konferencije, šef delegacije Evropske komisije u Srbiji Žozep Ljoveras i ambasador Švajcarske Vilhelm Majer.

Predstavnik Delegacije Evropske komisije u Srbiji Aleksandar Đorđević ocenio je da zabrana dopisniku agencije FONET da prisustvuje konferenciji za novinare u Novom Pazaru predstavlja brutalan pritisak na medije.
Đorđević je rekao da je sam bio svedok tog događaja i da su zbog toga reagovali najavljeni učesnici konferencije, šef delegacije Evropske komisije u Srbiji Žozep Ljoveras i ambasador Švajcarske Vilhelm Majer. On je dodao da su međunarodni zvaničnici svoje negodovanje preneli i predsedniku opštine Novi Pazar Sulejmanu Ugljaninu, a nakon toga odlučili su da ne prisustvuju zajedničkoj konferenciji za novinare.

SDP osudila incident

Beograd – Poslanici Sandžačko demokratske partije juče su na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije osudili ponašanje lokalnih vlasti u Novom Pazaru. Poslanik Meho Omerović rekao je da slučaj zabrane novinaru u Novom Pazaru da prisustvuje konferenciji za novinare predstavlja „bahato ponašanje“ koje ne šteti samo lokalnom stanovništvu već je „šamar celoj Srbiji“. Kako je naglasio poslanik SDP Mujo Muković, SDP nije iznenađena ovakvim ponašanjem vlasti u Novom Pazaru i stranke Sulejmana Ugljanina, za koju je rekao da je uvela strahovladu i da se ponaša despotski. Prema njegovoj oceni, poslednji slučaj zabrane novinarskog izveštavanja izazvao je pažnju samo zbog prisustva stranog predstavnika.

– Novinaru Foneta Enesu Haliloviću nije dozvoljen ulazak u zgradu opštine, što su ambasadori Ljoveras i Majer ocenili neprihvatljivim – rekao je ataše za štampu delegacije EK Đorđević Beti.

NUNS i UNS protestovali

Beograd – Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Udruženje novinara Srbije (UNS) protestovalo je zbog postupka opštinske uprave Novog Pazara koja dopisniku agencije FONET Enesu Haliloviću nije dozvolila da izveštava sa konferencije za novinare. Prema navodima iz saopštenja, novopazarske vlasti su nakon toga od novinara televizije „Jedinstvo“ oduzeli kasetu sa izjavom Žozepa Ljoverasa u kojoj je on objasnio zašto je posle zabrane ulaska u zgradu opštine novinaru FONET odlučio da bojkotuje konferenciju.

– Za opštinsku vlast u Novom Pazaru kojom rukovodi Sulejman Ugljanin ovo nije prvi put da medije izlaže pritisku i progonu svrstavajući ih u podobne i nepodobne, a odnos opštinske vlasti prema medijima se ne može smatrati demokratskim – piše u saopštenju.

Novinar Enes Halilović potvrdio je Beti da mu obezbeđenje predsednika opštine nije dozvolilo ulazak u zgradu opštine.
– Oni su takav postupak obrazložili zahtevom da se javno izvinim građanima Novog Pazara zbog tekstova u kojima sam, navodno, vređao moje sugrađane – rekao je Halilović. Dopisnik Foneta i dnevnog lista Blic iz Novog Pazara do sada je više puta prozivan od strane saradnika predsednika opštine i šefa Liste za Sandžak Sulejmana Ugljanina.
Opština Novi Pazar saopštila je juče da je „zatečena“ reakcijom pojedinih medija posle sprečavanja novinara Enesa Halilovića da prisustvuje konferenciji za novinare u zgradi Skupštine opštine Novi Pazar. Kako se navodi u saopštenju, pojedini mediji su iskoristili priliku da pokrenu „medijsku harangu“ protiv opštine i njenih građana. Opština Novi Pazar je navela da je Halilović „izvesni novinar“ koji nije dobio akreditaciju za praćenje konferencije. „Informativnu službu posebno brine da ovu harangu predvodi i diktira B92“, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari