Osuda Ugljaninovih zapaljivih izjava o Srbiji 1Foto: Fonet/ Nenad Đorđević

Zapaljive izjave predsednika Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) i lidera SDA Sandžaka Sulejmana Ugljanina da srpska policija u Sandžaku ima represivnu ulogu, da predstavlja neprijateljsku oružanu silu i da „Bošnjaci priznaju državu Srbiju koja će biti zasnovana na vladavini prava…

… ali ne prihvataju srpsku državu, koja za Bošnjake predstavlja genocidnu tvorevinu“, naišla je na nepodeljenu osudu u javnosti.

Član Predsedništva vladajuće Sandžačke demokratske partije (SDP), Mirsad Jusufović smatra da „ovakve i slične izjave ne doprinose unapređenju odnosa između Bošnjaka i Srba, niti vodi boljoj poziciji Bošnjaka u Srbiji“.

– Možda ovo i jeste bila tema devedesetih godina, ali sada ljude zanimaju druge stvari. Sandžak je jedan od najnerazvijenijih delova Srbije i mi smo formirali koaliciju sa SDA u Novom Pazaru, Tutinu i Sjenici da bi se borili za rešavanje glavnih svakodnevnih problema koji opterećuju sve građane u ovom kraju, a sa druge strane, da spustimo političke tenzije koje su vladale u Sandžaku. Naše lokalne koalicije dobro funkcionišu – naglašava Jusufović.

Direktorka KC Damad Zibija Dervišhalitović-Šarenkapić smatra da je Ugljanin zloupotrebio poziciju predsednika BNV „za promovisanje mišljenja i stavova i zahteva svoje političke stranke“.

– Iako je legitimno da političke stranke iznose ovakve ili onakve zahteve, nedopustivo je i kontraproduktivno da to čini u ime cele etničke grupe, a da za to nije obezbedio saglasnost svih društvenih i političkih aktera – ocenjuje Dervišhalitović-Šarenkapić i dodaje da je to „još jedna dimna bomba“.

Izvršnom direktoru nevladine organizacije „Urban-in“ Seadu Biberoviću nije jasno na osnovu čega je Ugljanin govorio o srpskoj državi kao genocidnoj tvorevini, na osnovu kojih argumenata. „Ugroženost manjina nisu pitanja i problemi koji se mogu rešavati „bombastičnim“izjavama koje privlače medijsku pažnju i sasvim sigurno izazivaju negativne reakcije sa svih strana. Što se tiče samog pojma srpska država i zalaganje Ugljanina na korišćenju pojma država Srbija ili Republika Srbija, mislim da je na dobrom putu i da može da bude opasno poigravanje političke elite promovisanjem i proglašavanjem za srpsko svega što je vezano za Srbiju. Takvim govorom krše se Ustav i zakoni ove države – ističe Biberović.

Predsednik Stranke za Sandžak (SZS) Fevzija Murić, čija je stranka deo vladajuće koalicije u Novom Pazaru. nije želeo da komentariše ovaj stav svog bivšeg bliskog saradnika. NJemu nije jasno o kojoj državi je govorio Ugljanin „iz osamdesetih ili devedesetih i da se to odnosi na suštinu vlasti nego na samu državu“. SZS je za delovanje kroz institucije sistema i da se to zasniva na Platformi iz 2001. godine, da Sandžak bude evropska prekogranična regija, da zemlje Zapadnog Balkana budu deo EU i da će to „rešiti brojne političke probleme, a ono što ostane nerešeno rešavaće se po principima EU“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari