Osude napada na novinarku Danasa ispred skupštine 1Foto: Snežana Čongradin

Novinarka Danasa Lidija Valtner brutalno je napadnuta od strane pripadnika policije u civilu i SNS aktivista. Napad su osudila novinarska udruženja, političke partije i nevladine organizacije.

Novinarka Valtner je uzimajući izjavu od jednog starijeg gospodina, kojeg su prethodno policajci udaljili sa skupa SNS kod Skupštine jer je nosio tranparent protiv vlasti, bila prisutna kada su pripadnici obezbeđenja skupa naprednjaka fizički nasrnuli na demonstranta Protiv diktature.

Kada je pokušala telefonom da snimi taj nasrtaj, jedan iz obezbeđenja skupa, koji joj je prethodno već pretio da će joj baciti telefon da ne bi snimala, prišao joj je i hteo da otme telefon. Ona je to pokušala da spreči kada joj je prišao jedan od aktivista SNS i podigao sa zemlje, vukući i gurajući sve do Pionirskog parka. Tamo ju je spustio na zemlju a isti slučaj dogodio se i učesniku Protiv diktature, kojeg je sve vreme vikao: „Davite me, davite me, nisam ništa skrivio!“ 

“Nekoliko sekundi sam se sa njim rvala i onda je drugi muškarac koji je savladavao demonstranta prišao i razdvojio nas, uhvatio me i gurao sa tog mesta. Drugi čovek je vukao demonstranta, i odvukli su nas do Pionirskog parka. Iza nas je bio policajac u civilu koji je sve to video”, izjavila je novinarka Lidija Valtner.

Udruženje novinara Srbije (UNS) najoštrije je osudilo fizički nasrtaj na novinarku lista „Danas“ Lidiju Valtner na današnjoj inauguraciji novog predsednika Srbije i zatražilo u saopštenju od nadležnih da pronađu i kazne odgovorne.

Nezavisno udruženje novinara Srbije posebno protestuje zbog neadekvatnog ponašanja policije koja ne samo da nije obezbedila uslove za nesmetan rad novinarskih ekipa već su njeni pripadnici i sami učestvovali u sprečavanju novinara da izveštavaju o događaju od najvišeg javnog interesa.

NUNS podseća da se drugi incident dogodio se par sati ranije, u podzemnom tunelu na Terazijama, kada su se pristalice Aleksandra Vučića sukobile sa njegovim protivnicima. Desetak muškaraca napravilo je kordon na izlazu. Na pitanje novinara odakle su i koga predstavljaju, odgurnuli su novinarku Radija Beograd i izbili joj diktafon. Prisutni policajci na to nisu reagovali.

I Liberalno-demokratska partija je osudila napad na novinarku Danasa Lidiju Valtner, koju su nepoznata lica napala dok je obavljala svoj posao tokom inauguracije predsednika Srbije. „Pozivamo policiju da što pre ispita ceo slučaj i izvesti javnost ko su osobe koje su danas u civilu pokušale nasilno da oduzmu opremu novinarki Danasa i fizički je napali upućujući joj pretnje i uvrede. Država mora voditi računa o bezbednosti ljudi koji svoj posao obavljaju profesionalno i u skladu sa novinarskom profesijom i rešiti ovaj slučaj koji je apsolutno neprihvatljiv“, navodi se u saopštenju LDP.

Demokratska stranka napad na novinare je ocenila kao vrhunac atmosfere koja se stvara tokom prethodnih pet godina Vučićeve vlasti. „Ostaće upamćeno da je Vučićev predsednički mandat otpočeo napadima na novinare u centru Beograda. Batinaši koji su sprečili novinarku Danasa Lidiju Valtner da zabeleži događaj i koji su gurali novinarku Radio Beograda i izbili joj diktafon iz ruku očigledno predstavljaju neformalnu stranačku policiju, dok istovremeno prava policija stoji sa strane i izbegava da reaguje“, saopštila je DS.

Organizacija Libek je takođe najoštrije osudila fizički napad na novinarku Lidiju Valtner, koja je na inauguraciji novog predsednika napadnuta od strane pripadnika policije u civilu i aktivista na skupu.

„Do ovakvog neprihvatljivog ugrožavanja obavljanja novinarske delatnosti upravo i dolazi u situaciji kada se vlada odlučuje da populističkim metodama koje prate inauguraciju novog predsednika Republike, pojača napetosti koje postoje u našem društvu“, navodi se u saopštenju.

I Udruženi sindikati Srbije “Sloga” najoštrije su osudili i napad i zahtevaju od policije i sudstva da otkriju i kazne napadače.

„Napad na novinarku Danasa za Slogu predstavlja napad na osnovna prava radnika zagarantovana Ustavom da slobodno i bez straha može obavljati svoj posao, u konkretnom slučaju izveštavanje sa značajnog skupa u Beogradu, polaganje predsedničke zakletve novoizabranog predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Policija mora da zna ko su napadači, jer je tokom celog dana bila u tesnoj koordinaciji sa organizatorima skupa i njihovog obezbeđenja. Ukoliko to ne učine, prećute, ili odugovlače – ozbiljno stavljaju sebe u položaj da se mogu nazvati institucijama pod direktnom kontrolom vlasti, kojima onda očigledno „misija“ nije zaštita građana, već isključivo zaštita „lika i dela“ novoizabranog predsednika“, ističe se u saopštenju.

Liga socijaldemokrata Vojvodine osudila je napad na novinarke dnevnog lista Danas Lidiju Valtner i novinarku Radija Beograda. „Napad nepoznatih osoba na novinarke samo je jedan od primera stanja u kojem se nalazi naše društvo. Očito je da vladaju nesigurnost i strah. Liga socijaldemokrata Vojvodine je posebno zabrinuta izostankom rekacije policije. Tražimo hitnu i oštru reakciju nadležnih organa“, navodi se u njihovom saopštenju.

Protiv Diktature, koji je takođe osuđuju napad, zahtevaju da se nasilnici kazne shodno zakonima Republike Srbije i da vlast prestane, kako navode „sa kreiranjem panične atmosfere onda kada mirno iskazujemo svoje građansko nezadovoljstvo“.

„Mandat Aleksandra Vučića počeo je očekivano. Bes je jedina prirodna reakcija na saznanje da su demonstrant i novinarka pretrpeli fizičko nasilje od strane privatnog obezbeđenja na skupu i pristalica Aleksandra Vučića, dok policija nije reagovala.
Podsetili bismo vas kako se država opohodila prema neistomišljenicima, a posebno prema novinarima, za vreme Slobodana Miloševića, na koje Vučićeva strahovlada sve više podseća. Nećemo odustati!“, navodi se u saopštenju Protiv Diktature.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari