Osude seksističke izjave Miloša Jovanovića kojom je uvredio novinarku N1 ali i sve žene 1foto FoNet Milica Vučković

„Niko vas ne pita za koliko novca biste vi spavali sa svima nama, jer bi to bilo krajnje uvredljivo pitanje, ispod svakog nivoa“, rekao je lidera Nove DSS Miloš Jovanović, odgovarajući na pitanje novinarke N1 Emini Kovačević, koja ga je pitala u vezi evrointegracija. Njegovu seksističku izjavu mnogi su osudili, od opozicionih političara do poverenice za zaštitu ravnopravnosti.

Poverenica Brankica Janković je u pisanoj izjavi naglasila da je lider Novog DSS-a „upotrebio krajnje degutantno, neprimereno, mizogino i seksističko poređenje“.

„Uz sve ograde koje su upotrebljene, izgovoreno predstavlja uvredu žena i diskriminaciju na osnovu pola. Ovakvo poređenje ne bi bilo napravljeno da je pitanje postavio muškarac, pri čemu suptilan način i izneta ograda od postavljenog pitanja ne umanjuje težinu rečenog“, naglasila je poverenica.

„Svi učesnici u javnom i političkom životu imaju dodatnu obavezu da se uzdrže od izjava kojima se vređaju, ponižavaju ili uznemiravaju žene, imajući u vidu da se žene u Srbiji svakodnevno suočavaju sa diskriminacijom i nasiljem“, zaključila je Janković.

Predsednik SSP Dragan Đilas ocenio je da je jedna od najskandaloznijih političkih izjava prema jednoj ženi, novinarki, izrečena u Skupštini Srbije od Miloša Jovanovića.

“Iz najvažnije institucije u Srbiji se od strane predsednika političke stranke, i što je još tragičnije, profesora Pravnog fakulteta, šalje poruka prezira prema ženama. Zbog ovakvih reči upućenih novinarki N1 Emini Kovačević danas se svaka devojka, žena u Srbiji može osetiti poniženo i uvređeno“, poručio je Đilas.

Poslanik Zeleno-levog kluba Aleksandar Jovanović Ćuta ocenio je Jovanovićevu izjavu bizarno poređenje i javno omalovažavanje.

„Dajemo podršku novinarki N1 Emini Kovačević i svim ostalim ženama u medijima koje konstantno trpe omalovažavanja i pretnje“, istakao je Jovanović i rekao da zahteva da se Miloš Jovanović javno izvini novinarki.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari