Osuđen za porodično nasilje pa ušao u radnu grupu i od grada Leskovca dobio pare za pomoć žrtvama nasilja 1Foto: Pixabay/Tumisu

Grad Leskovac dodelio je 250.000 dinara za pomoć žrtvama nasilja udruženju samohranih roditelja „Tate i mame“, čiji je jedan od zastupnika Miodrag Stanković, pravosnažno osuđen zbog nasilja u porodici.

Informaciju o ovome preneli su lokalni mediji – Južne vesti i Rešetka, koji su ubrzo potom otkrili i da je Stanković bio član Radne grupe za izradu strategije za sprečavanje nasilja u porodici.

Kako je moguće da osoba koja je osuđena zbog nasilja u porodici bude deo tima koji treba da piše strategiju za sprečavanje nasilja, i uz to još dobija novac za projekte koji se bave istim problemom – pitanje je koje postavljaju predstavnici ženskih nevladinih organizacija okupljeni u Mreži protiv nasilja.

Na to pitanje odgovor je stigao jedino iz Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, iz koga su poručili da razumeju zabrinutost nevladinih organizacija, te da će i sami ispitati ceo slučaj.

Ni ženskim organizacijama a ni Danasu nije odgovoreno iz Ministarstva rada.

Iz same gradske uprave Leskovac, koja je novac dodelila, kažu za Danas da je sve urađeno po propisima, te da će oni pratiti kako će biti utrošena dodeljena sredstva.

Kako je sve počelo?

Grad Leskovac početkom godine raspisao je konkurs za finansiranje programa iz oblasti socijalne zaštite. Udruženje samohranih roditelja „Tate i mame“ dobilo je 250.000 dinara za svoj projekat SOS za žrtve nasilja.

Šta tačno ovaj projekat podrazumeva nismo uspeli da saznamo, pošto nam iz gradske uprave Leskovac, odnosno Odeljenja za društvenu delatnost, koje je odnelo odluku o raspodeli novca, nisu poslali opis samog projekta.

Ono što je poznato jeste da pomenuto udruženje nema licencu za rad sa žrtvama nasilja.

Takođe, lokalni mediji su preneli da početkom jula, kada je otvorena kancelarija za pomoć žrtvama nasilja, udruženje nije imalo zaposlena stručna lica koja bi takvu pomoć i pružala.

Iz Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost kazali su da su uputili pitanja leskovačkoj gradskoj upravi o kriterijumima za odabir projekata.

Na ovo pitanje iz gradske uprave za Danas kažu da je pomenuti projekat ispunio uslove propisane pravilnikom o finansiranju programa udruženja u oblasti socijalne zaštite, te da nije bilo zvanično upućenih prigovora na odluku o raspodeli sredstava.

Oni dodaju i da je na pomenutom konkursu ispred Udruženja samohranih roditelja kao zakonski zastupnik nastupao Aleksandar Stanković, a ne Miodrag Stanković.

– Što se konkretnog projekta tiče, kao ovlašćeni predstavnik udruženja projekat je potpisao Aleksandar Stanković, potpredsednik Udruženja, koji je i projektom definisan kao koordinator projekta, uz predloženi projektni tim. Potpisane su i dve izjave – potvrda udruženja da ispunjavaju uslove i da su svi podaci u projektu tačni – kaže Saša Mladenović, šef Odeljenja za društvene delatnosti i lokalni razvoj.

Udruženje “Tate i mame” u APR-u ima upisana dva zastupnika Aleksandra Stankovića i Miodraga Stankovića.

Portal Rešetka i Južne vesti objavili su na osnovu uvida u zvanična dokumenta da je Miodrag Stanković tokom 2016. osuđen zbog porodičnog nasilja na uslovnu kaznu zatvora.

Miodrag Stanković nije želeo da govori za Danas. Kada smo ga pozvali i predstavili se, kazao je da nema vremena i prekinuo vezu.

Iz organizacije “Žene protiv nasilja” poručuju da one ne žele da ograničavaju nikome pravo da se bavi problemom porodičnog nasilja, ali da u ovom slučaju nema prostora za tako nešto.

– Ovo nas navodi na zaključak da je nasilje pod okriljem države u potpunosti legitimizovano, normalizovano i da se moć odlučivanja i državna budžetska sredstva dodeljuju nasilnicima – poručuje mreža “Žene protiv nasilja”.

Jedna od njenih predstavnica Mina Mijailović kaže za Danas da ne smatra da samo ženske organizacije mogu da pružaju usluge ženama žrtvama nasilja.

– Međutim, prednost na konkursima ipak treba dati onima koji već imaju iskustvo. A ako se radi o novoosnovanoj organizaciji koja bi da se bavi ovim problemom, onda mora postojati osoblje koje je edukovano za rad sa ciljnom grupom. Dakle, potrebno je znanje, reference i da iza vas stoji neki rad – kaže Mijailović.

A kako se završava?

O tome šta je ranije radilo udruženje “Tate i mame” ne zna se puno pošto nemaju nemaju sajt.

Lokalni mediji izveštavali su o akcijama pomoći ovog udruženja samohranim roditeljima povremeno.

U APR se može videti da Udruženje samohranih roditelja “Tate i mame” osnovano 2019. Godinu dana kasnije za tri projekta dobilo je 300.000 dinara na konkursu grada Leskovca za projekte iz oblasti socijalne zaštite. Te godine ovo su bili jedini prihodi udruženja.

Iste godine zastupnik udruženja postao je član Radne grupe za izradu strategije za sprečavanje nasilja nad ženama.

Poziv za prijavu za učešće u radnoj grupi nevladinim organizacijama i dalje se može naći na sajtu Ministarstva rada. U njemu stoji da su se zainteresovani na konkurs prijavljivali uz slanje biografije i objašnjenje koji ranije sprovedeni programi kvalifikuju zainteresovanog da bude član grupe.

Vedrana Lacmanović iz Autonomnog ženskog centra, koji nije bio deo ove grupe, kaže da je neshvatljivo da osoba koja je osuđena zbog nasilja u porodice bude zadužena za pisanje strategije koja to isto nasilje bi trebalo da spreči.

– Mi dakle imamo sistem u kome nasilnik piše strategije za borbu protiv nasilja. O tome treba da se izjasni Ministarstvo rada, koje je osnovalo tu radnu grupu i koje kontroliše pružanje usluga, i koje treba da kaže kako će u budućnosti prevenirati ovakve situacije. Osuđeni nasilnik može da ispuni sve formalne uslove koji se tiču i učešća u radnoj grupi i dobijanja sredstava na konkursu, pitanje je međutim kakvu poruku žrtvama šalje sistem i to ceo sistem od ministarstva pa nadole. Kako mi stvarno mislimo da će se žene ohrabriti da prijave nasilje kada usluge pruža osuđeni nasilnik – zaključuje Lacmanović.

Radna grupa izradila je strategiju za borbu protiv nasilja, a u njoj između ostalog stoji da je „borba protiv nasilja prema ženama i nasilja u porodici jedan od prioritetnih ciljeva Vlade RS“.

Što se tiče projekata koji su dobili sredstva na konkursu grada Leskovca, oni nisu okončani.

Upitani da li će u svetlu novih saznanja gradska uprava povući novac dodeljen udruženju “Tate i mame”, iz Leskovca odgovaraju da to ne mogu da urade.

– Odluka o dodeli sredstava je doneta uz poštovanje kompletne procedure propisane Pravilnikom i Konkursom. U skladu sa tim Odluka ne može biti preispitivana, ali smo u obavezi da pratimo realizaciju projekata – zaključuje Saša Mladenović.

Biće kontrole

Saša Mladenović kaže da će gradska uprava pratiti realizaciju projekata koji su dobili sredstva. “Pravilnikom i Ugovorom zaključenim za realizaciju projekta je definisano da je Odeljenje za društvene delatnosti i lokalni razvoj gradske uprave grada Leskovca u obavezi da najmanje jednom u toku realizacije Projekta izvrši kontrolu realizacije, odnosno sprovođenja projekta, što i činimo, i udruženja su u obavezi da predstavnicima Odeljenja dostave na uvid sva dokumenta značajna za realizaciju kao i ona koja predstavnici Odeljenja zatraže prilikom kontrole. Na osnovu izveštaja o izvršenoj kontroli projekta, za konkretan projekat se odlučuje o nastavku realizacije, suspenziji ili prekidu realizacije projekta”, kaže Mladenović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari