Osuđuju se samo nižerangirani policajci 1Foto: BCBP

Tokom 2016. godine protiv pripadnika MUP-a doneto je 28 pravnosnažnih presuda, od čega 21 osuđujuća.

Od 27 osuđenih pripadnika MUP-a, njih 26 su nižerangirani policijski službenici sa srednjim obrazovanjem, kazala je Sofija Mandić, istraživačica Beogradskog centra za bezbednosnu politiku, otvarajući konferenciju „Krivična odgovornost policajaca na Zapadnom Balkanu“ koju je organizovala grupa nevladinih organizacija iz regiona.

Prema njenim rečima, najveći broj osuđujućih presuda je izrečeno za krivično delo zloupotreba službenog položaja i primanje mita.

– Najčešće izrečene sankcije su uslovne osude, kojih je bilo 14, dok su bezuslovne kazne zatvora izrečene u sedam slučajeva, najčešće u trajanju od šest meseci do godinu i po dana – navela je Mandić.

Ona je naglasila da je Sektor unutrašnje kontrole MUP-a prošle godine podneo 201 krivičnu prijavu, što je za 20 odsto više nego prethodne godine. Najviše je povećan broj prijava za krivično delo zloupotreba službenog položaja, dok je znatno smanjen broj prijava za krivično delo primanje mita. Takođe je smanjen broj prijava za nekoruptivna krivična dela.

– Podaci dobijeni od tužilaštava pokazuju da je tokom 2016. godine odbačeno čak 115 krivičnih prijava, i to najviše za krivično delo zlostavljanje i mučenje i zloupotrebu službenog položaja – istakla je Mandić.

Kako je dodala, u pretkrivičnoj fazi se nalazi 60 postupaka protiv policijskih službenika, dok su krivični postupci pokrenuti u 50 predmeta protiv 167 zaposlenih.

– Postupci se vode uglavnom protiv policijskih službenika, vrlo retko protiv višerangiranih zaposlenih. Prema dostavljenim podacima, krivični progon je preduzet prema samo jednom komandiru, načelniku, šefu odseka policijske uprave i jednom policijskom inspektoru – naglasila je Mandić.

Ona je navela da MUP ne vodi evidenciju ovih podataka i da je Beogradski centar za bezbednosnu politiku do predstavljenih brojeva došao zahvaljujući sudovima i tužilaštvima. Mandićeva je upravo nepostojanje evidencije prepoznala kao najozbiljniju prepreku analizi rezultata suzbijanja korupcije.

– Time ostajemo uskraćeni za potpunu informaciju o tome da li krivični progon kao krajnji instrument zaštite integriteta policije i zaposlenih u MUP-u uspeva da utiče na najgrublja kršenja zakona koje čine njihovi pripadnici – kazala je Mandić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari