Ovih dana počela je uobičajena seča trske koja raste na obalama jezera Ludoš. Meštani sela Šupljak, Hajdukovo i Bački Vinogradi u okolini Ludoša od toga imaju pristojnu zaradu, jer ova jezerska trska ima višestruku namenu. Oni je prodaju fabrikama, i od nje se dalje izrađuju atraktivni predmeti koji imaju kupce i na našem ali i na evropskom tržištu.

Trska je u stvari vlasništvo Javnog preduzeća „PalićLudoš„, koje je i organizovalo ovogodišnju kampanju seče trske, i ono deo žetve koristi za svoje namene, za pokrivanje objekata na obali Palićkog i Ludoškog jezera, poput Sunjog čarde i Istraživačke stanice, a ostatak daje u arendu, prodaje meštanima okolnih sela.

Cena snopa trske kreće se oko jednog evra, a kada je žetva bogata, poseče se i po nekoliko hiljada snopova trske. Količina trske u stvari zavisi od debljine leda, jer deblji led žeteocima omogućava da dopru dublje u jezero. Prethodne dve zime su bile blage a Ludoško jezero bez leda, te je uobičajena trščana žetva izostala.

Osim komercijalnih efekata, ovakva seča omogućava i više prostora za biljni svet oko jezera. Inače, višednevne niske temperature koje su ove godine stvorile na jezeru led debeo dvadesetak centimetara i omogućio ovu kampanju, sa druge strane postao je smetnja jezerskoj vodi i živom svetu u jezeru, pa je JP „PalićLudoš„ istovremeno organizovao seču leda na oba jezera. To je takođe uobičajena aktivnost za vreme jakih mrazeva, a otvorima koji se prave na ledenoj kori obezbeđuje se eliminacija štetnih gasova poput amonijaka i ugljen-dioksida, i više vazduha za ribe i ostalu jezersku floru i faunu u Paliću i Ludošu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari