Otišao u Košutnjak da trči i nije se vratio: Kako je pre 22 godine otet i ubijen Ivan Stambolić? 1

Prošlo je više od dve deceije od nasilne smrti Ivana Stambolića, a list Danas bio je neko vreme jedan od malobrojnih pisanih medija u zemlji na čijim stranicama se moglo informisati o nestanku predsednika Predsedništva Srbije u vreme „velike“ Jugoslavije, 25. avgusta 2000. godine.

List Danas, je  između ostalog, tih avgustovskih dana 2000. godine pisao o tome kako se odvijala potraga za nekadašnjim političkim mentorom Solobodana Miloševića, posle razmimoilaženja u stavovima jednim od najvećih oponenata režima njegovog naslednika na mnogim partijskim i državnim funkcijama.

„Prema rečima članova njegove porodice, Stambolić je u petak ujutro otišao u beogradsko izletište Košutnjak na džoging i više se nije vratio, niti se javio kući… Stambolićeva supruga Kaća izjavila je kako veruje da iza nestanka njenog muža nema nikakvih političkih motiva i da njen muž nije nameravao da se bavi politikom… Ona je istakla da je njen suprug vodio „normalan život“ kao svaki običan građanin i da mu niko nije pretio…“.

Međutim, nisu svi tako tumačili nemio događaj u sred bela dana, jer Stambolić nije bio bilo ko već neko čija je „struja“ izgubila bitku sa Miloševićevom opcijom na  čuvenoj Osmoj sednici Centralnog komiteta Saveza komunista Srbije 1987, a 13 leta kasnije se pominjao kao mogući vođa ujedinjene opozicije i potencijalni DOS-ov kandidat na predsedničkim izborima.

Otišao u Košutnjak da trči i nije se vratio: Kako je pre 22 godine otet i ubijen Ivan Stambolić? 2
Foto: Wikipedia/ Stevan Kragujević

„Stambolićev advokat Nikola Barović ocenio je da činjenica da ni nakon dva dana nijedan državni medij nije izvestio o nestanku bivšeg predsednika Predsedništva Srbije, sama po sebi ukazuje na političku pozadinu ovog čina“, preneo je naš list ovu izjavu Barovića iz čije izjave se saznalo da je policija uviđaj izvršila u subotu ujutro, jer (zbog mraka) nije mogla na dan Stambolićevog kobnog trčanja.

U istom tekstu su preneta i saznanja agencije Beta o belom kombiju, tj. prisustvu takvog vozila i nepoznatih ljudi u njemu u blizini porodične kuće diplomiranog pravnika iz okoline Ivanjice, danima pre nestanka čoveka s više „jakih“ angažmana u ondašnjoj privredi i bankarskom sistemu. Kao i svedočanstvo čuvara „Golf kluba“ o prolasku istog belog kombija pored parkinga na kom se Stambolić odmarao pre nego što mu je izgubljen svaki trag.

„Glavni urednik Danasa Grujica Spasović zamolio je juče u ime Stambolićeve porodice otpravnika poslova Kraljevine Norveške, ambasadora Svere Berg Johansena u Beogradu, da preko svoje vlade pomogne u pronalaženju bivšeg predsednika Predsedništva Srbije Ivana Stambolića“, apelima za brzu i široku istragu o nestanku poznatog 63-išnjaka priključio se i naš list, čiji novinar je notirao i da je policijski general Branko Đurić porodici obećao telefonsko prenošenje raspoloživih informacija, a onda joj dao pogrešan broj.

Međutim, posmtrni ostaci oštrog kritičara Miloševićevog poretka (nazivao ga je boljševizmom i nacional-socijalizmom) pronađeni su tek 28. marta, a sahranjeni 8. aprila 2003. godine, uz sve državne počasti. Naknadnom istragom je utvrđeno da su otmicu, ubistvo pištoljem, spaljivanje tela i zakopavanje na Fruškoj gori, 25.08. 2000, izvršili pripadnici Jedinice za specijalne operacije Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, a ubice, predvođene Miloradom Ulemekom Legijom, osuđene su zbog toga na višegodišnje zatvorske kazne.

Ljubomir Mihajlović, dugogodišnji direktor Komercijalne banke, otkrio je prethodnih godina delove svog razgovora sa Stambolićem noć uoči jednog od politički motivisanih ubistava u vreme vladavine Miloševića.

Otišao u Košutnjak da trči i nije se vratio: Kako je pre 22 godine otet i ubijen Ivan Stambolić? 3
foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ/DS)

„Rekao je – ‘Milošević me je smenio, a posle smene sam doživeo i tragediju, poginula mi je ćerka u saobraćajnoj nesreći u Budvi. Za javnost je priča da je poginula, ali ja znam da je ubijena. Ne mogu da se ponovo politički aktiviram iz straha da se nešto ne desi Katarini (supruga), Veljku i Tijani (deca)‘“.

Mihajlović je tvrdio i da njegov prijatelj nije planirao da stane na izbornu crtu svom bivšem štićeniku.

„Tu odluku je trebalo sutradan da saopšti Latinki (Perović) i ostalim opozicionim političarima, međutim, ujutro je kidnapovan i ubijen“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari