Otkaz zbog istine o zagađenju vazduha 1Foto 1: Aleksandar Roknić; Foto 2: Youtube

Agencija za zaštitu životne sredine otpustila je dugogodišnjeg načelnika Odeljenja za zaštitu vazduha Milenka Jovanovića i pokrenula disciplinski postupak protiv njega nakon što se Jovanović, kako on tvrdi, pobunio protiv izmena u načinu ocenjivanja kvaliteta vazduha.

Agencija je 18. novembra donela rešenje o prestanku radnog odnosa službenika Milenka Jovanovića, zbog, kako se navodi u rešenju, više propusta i nedozvoljenih radnji vezanih za rad i radne odnose, zbog čega je i v.d. direktora Agencije Filip Radović, iako mu je u međuvremenu isteklo stanje vršioca dužnosti, pokrenuo disciplinski postupak.

Jovanović za Danas kaže da je ovo isključivo pitanje struke i stručnosti, a ne politike, te da je otpušten jer nije želeo da dopusti da se mimo mišljenja stručnjaka donose odluke o načinu prikaza časovnih koncentracija polutanata i tumačenja kategorija kvaliteta vazduha.

– Spor je nastao jer ja nikada nisam dopuštao upliv bilo kog uticaja u stručni deo operativnog posla koji sam radio, jer bi to ugrozilo njegovo izvršavanje. To je kulminiralo krajem oktobra kada se desila famozna izmena kriterijuma za prikaz koncentracija polutanata. Takva izmena može da se radi, jer je to pitanje dogovora, a ne zakona, ali ovde direktor nije konsultovao struku, odnosno zaposlene kojima je to u opisu posla i koji to rade profesionalno. Ovo je urađeno tako što je direktor naložio kompaniji koja održava informacioni sistem kvaliteta vazduha da izmeni prikazivanje podataka, a da niko od nas, koji se time bavimo, nije znao, objasnio je Jovanović.

On ističe da direktor ima pravo da donosi takve odluke ali da je vrlo loše kada ne konsultuje stručnjake, i pri tom se zbunjuje javnost davanjem protivrečnih informacija. Zbog toga se on, kako kaže, obratio menadžmentu usled čega je došlo do nekoliko izmena uz zbunjujuća objašnjenja za javnost.

– Da li je on želeo da ublaži prikaz stanja jer kvalitet vazduha u Beogradu nije zadovoljavajući ja to ne mogu da tvrdim, ističe Jovanović.

On dodaje da je način na koji ga je rukovodstvo tretiralo „školski primer mobinga“, te da je disciplinski postupak koji je protiv njega pokrenut stručno neosnovan, a proceduralno skandalozno pogrešan.

– Zamera mi se održavanje stanica usled neadekvatnog održavanja, koje inače sprovodi eksterna kompanija veoma, veoma dobro. Realnost je da su one u odličnom stanju, što potvrdjuju i rezultati monitoringa kao i izveštaji. Stavljeno mi je na teret i da imam loše međuljudske odnose u svom odeljenju iako niko iz odeljenja nije saslušan. Ovakvu zamisao da laž postane istina, direktor ne bi mogao da sprovede da na taj ponižavajući proces nisu pristali članovi disciplinske komisije, naveo je Jovanović za Danas.

Ipak, Agencija se o ovom slučaju jeste na neki način oglasila, tako što je Rešenje o prestanku radnog odnosa Jovanovića istakla na zvaničnom sajtu te institucije, iako tako nešto nije uobičajena praksa niti bi državni organi trebalo na ovaj način da otkrivaju informacije o svojim zaposlenim.

Sledeći korak je da se stručna komisija Vlade Srbije izjasni o žalbi koju je protiv otkaza uložio Milenko Jovanović.

Agencija demantuje: „Jovanović kontradiktoran“

Agencija za zaštitu životne sredine naknadno je objavila saopštenje u kome demantuje navode Jovanovića tvrdeći da se radi o pokušaju dezinformisanja javnosti.

„Činjenica je da je Agencija samo uskladila raspone indeksa kvaliteta sa onima koje koristi Zavod za javno zdravlje Beograd, a nije menjala kriterijume za ocenjivanje kvaliteta vazduha koji su, za razliku od indeksa, obuhvaćeni zakonskom regulativom u Republici Srbiji, i ne mogu da budu promenjeni bilo kakvom jednostranom odlukom Agencije, što je gospodin Jovanović svojevremeno i podržao, sa čime se saglasio, za šta postoje dokazi“, navodi se u saopštenju Agencije. Oni su istakli da je Jovanović „kontradiktoran u svojim izjavama“ i još jednom se pozvali na razloge pokretanja disciplinskog postupka kao motive za prekid radnog odnosa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari