Otkriven je spomenik pesniku Milanu Rakiću u Mionici 1Foto: Pres služba MSP

Velikom diplomati, pesniku i akademiku Milanu Rakiću otkriven je spomenik danas u Mionici, odakle je Rakićeva porodica poreklom, na dan njegovog rođenja.

Spomenik je otkrio ministar spoljnih poslova Nikola Selaković .

Spomenik, koji je delo akademskog vajara profesora doktora Zorana Ivanovića, poklon je Opštine Mionica školi koja nosi ime Milana Rakića, navedeno je u saopštenju Ministarstva.

Govoreći o Rakiću, ministar je naveo da je ovaj pesnik ime Srbije, gde god je u svetu službovao kao diplomata Kraljevine Srbije i Kraljevine Jugoslavije, a službovao je u nekadašnjoj Otomanskoj Imperiji, u Prištini, u Skoplju, u Skadru, u Solunu, te kao ambasador u Rimu i u Kopenhagenu, uzdigao na najviši pijedestal i osvetlao nam obraz.

„Postao je poznat i kao srpski diplomata tada u Otomanskoj Imperiji, službujući u našem konzulatu u Prištini u vreme kada su Kosovo i Metohija bili okupirani, u vreme kada je nad njima suverenitet imala neka druga država, veliko i moćno carstvo koje se prostiralo na tri kontinenta, ali ni tada nije imao dilemu kome ta zemlja pripada, ni tada nije imao dilemu da li se za KiM treba ili ne treba boriti. Tu dilemu nemamo ni mi danas,“ podvukao je ministar Selaković.

Rekavši da svaka generacija Srba daje svoj doprinos u borbi za Kosovo i Metohiju, jer naša borba za KiM jeste borba za naš opstanak i za naše postojanje, dodao je da ni ova generacija, ni Srbija, na čelu sa predsednikom Vučićem, ni bilo ko ko se nalazi na nekom odgovornom državnom mestu, nema dileme oko tog pitanja.

„Za KiM moramo da se borimo jer je to borba za Srbiju, za KiM je časno i čestito boriti se,“ naveo je on.

Ministar je izjavio da ćemo nastaviti da se borimo da što veći broj država članica UN poštuje i priznaje suverenitet Srbije nad KiM, jer je taj suverenitet upisan i u Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN, te da iz dana u dana, iz meseca u mesec, sve više država revidira svoj stav.

„Mi ćemo nastaviti tu svoju borbu, nastaviti tu svoju aktivnost kako bi se naši potomci borili, ali borili svojim znanjem, borili, kao što rekoh, jačanjem naše privrede, jačanjem naše nauke i jačanjem nas samih. Primer za to jeste Milan Rakić, ali ideja vodilja za tako nešto jesu reči jednog drugog Mioničanina, koji je rekao život je neprestana borba, ko sme taj može, ko ne zna za strah taj ide napred,“ zaključio je ministar citirajući vojvodu Mišića, i dodavši: „Naša neprestana borba, neprestana borba srpskog naroda jeste borba za istinu, za pravdu, za dostojanstvo, za život, za KiM.“

Selaković je pohvalio Opštinu Mionica za negovanje kulture sećanja, dodavši da se ovo mesto može pohvaliti i spomenikom besmrtnom Živojinu Mišiću koji je iz ovoga kraja, ali i jedinstvenom spomen postavkom posvećenom Kolubarskoj bitki, koja poslednjih godina postepeno nastaje u Mionici, što je odličan podstrek za mlade Mioničane, za sve one koji idu u školu „Milan Rakić“, da imaju pred sobom ideju velikana kojima mogu da teže.

Nakon otkrivanja spomenika, ministar Selaković je, zajedno sa predsednikom Opštine Mionica Bobanom Jankovićem, posetio OŠ „Milan Rakić“, gde je razgovarao sa učiteljima i nastavnicima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari