Preduzeće „Koridori Srbije“ angažovalo je pedesetak stručnjaka Arheološkog instituta i Filozofskog fakulteta kojima pomaže blizu dve stotine radnika, kako bi na području juga Srbije pre nego što počnu radovi na izgradnji trase auto puta zaštitili arheološke lokalitete na ovom području.


Na delu trase buduće magistrale između Vranja i Bujanovca arheolozi su otkrili tragove praistorijskog života, naselja iz doba neolita i predmete za svakodnevnu upotrebu, posuđe, alat, figure. Stručne procene govore da je to najveći do sada nađen, lokalitet sa tragovima iz praistorije. Kuće od drveta, obložene blatom, sa jednom ili dve prostorije, desetak metara duge. Stambeni horizonti na lokalitetu „Gumnište“. Konstatovano je da se radi o naselju iz mlađeg kamenog doba, perioda neolita od 5700. do 4200. godine pre nove ere.

– Radi se o ostacima neolitskog naselja koje je imalo je dobru organizaciju, urbano rešenje, kuće su bile postavljene u nizove objašnjava profesor dr Slaviša Perić, direktor Arheološkog instituta. Stručnjaci demantuju u najmanju ruku senzacionalističke natpise u pojedinim medijima o otkrivenim ćupovima sa zlatom koji su pod čudnim okolnostima nestali.

– Nalazimo na nalazištu iz mlađeg kamenog doba, a to je period u kome smo jako daleko od zlata – precizirao je profesor Perić, direktor arheološkog instituta. Ono što je dosad otkriveno, jako je arheologe, kulturologe i buduća naučna tumačenja života na ovim prostorima. Ovde je najveća površina ikada otkrivena sa tragovima iz praistorije. Arheološke radove finansira preduzeće „Koridori Srbije“. Nakon zaštite 33 lokaliteta, na području od Bujanovca do Leskovca, gradiće se trasa Koridora 10.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari