Otkrivena srpsko-hrvatska kriminalna grupa koja je delovala u Evropi 1Foto: EPA-EFE/TERESA SUAREZ

Srpsko-hrvatska kriminalna grupa osumnjičena za nekoliko stotina krađa širom Evrope otkrivena je u novembru tokom operacije koju je vodio francusko-španski istražni tim, saopštila je danas francuska žandarmerija i dodala da je 25 osoba uhapšeno.

Grupa, koju je činilo oko 60 ljudi, bila je izuzetno dobro strukturisana sa ekipama za krađe i provale, za preprodaju i za pranje ukradenog novca, izjavio je Frans presu načelnik Centralne kancelarije za borbu protiv delinkvencije, general Mark de Tarle (Marc).

Grupa je bila okupljena oko jedne porodice koja je vodila ekipe provalnika, a to su pretežno bila deca, njihova ili nekog drugog bratstva. Te ekipe su bile pod velikim pritiskom sa strogim zahtevima vođa da postignu dobre rezultate u krađama, navela je žandarmerija.

Ta kriminalna grupa je od jula 2021. do oktobra 2022. godine delovala po Evropi i organizovala nekoliko stotina provala i krađa u Francuskoj, Španiji, Švajcarskoj, Portugalu, Italiji, Holandiji, Nemačkoj, Belgiji i Austriji, dodaje se u saopštenju žandarmerije.

Tokom tih krađa, kriminalna grupa je prikupila nekoliko miliona evra.

Uhapšeno je 25 ljudi od 20 do 40 godina. Neki od njih su ranije poznati francuskoj i španskoj policiji.

Tokom pretresa je zaplenjeno 550.000 krivotvorenih novčanica, kao i vozila, oružje, nakit i luksuzni predmeti.

Hapšenje je sprovedeno 22. novembra u Francuskoj, Španiji, Holandiji, Hrvatskoj i Italiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari