Otrovano nekoliko kućnih ljubimaca u naselju Radijalac u Subotici 1Foto: Shutterstock / DebSankar

Tokom jučerašnjeg i današnjeg dana neko je bacio mamke sa otrovom prvog reda, a nekoliko kućnih ljubimaca je uginulo od posledica ovog izuzetno opasnog otrova.

Otrov je bačen na više lokacija i sakriven je u hrani.

Veterinar, dr Slobodan Stevanov, rekao je da je otrov izrazito žute boje, ali da su počinioci to stavili u ribu ili neki nadev koji će neutralisati ukus otrova.

„Reč je o otrovu prvog reda, kreozanu, koji je zabranjen i nema ga na tržištu. Otrov je verovatno nabavljen sa nekog crnog tržišta i ukoliko ga životinja pojede, nema mu spasa“, kaže Stevanov.

Kako je naveo, juče su u njegovoj ambulanti uginula dva psa.

„I jedan i drugi su završili sa temperaturom 43, hladne infuzije, led na njima, antipiretici, sedativi, šta god – ne vredi. To je otrov koji nema antidot, deluje na centralni nervni sistem, i na centar za termoregulaciju, i šta god da uradimo mi, životinju izvući ne možemo“, upozorava Stevanov.

Prema njegovim rečima, ne zna se gde bi sve mogao otrov da bude, ali da ga verovatno ima svuda u okolini.

Stevanov je pozvao građane da vode računa o svojim kućni ljubimcima i da ih drže strogo na povocu, uz nogu.

„Nemojte mu dozvoliti da on sam uleće u žbun, u travu, da ga puštate po parkovima“, ocenjuje Stevanov.

Dodaje da vlasnik kome se desi ovakav slučaj, treba to odmah da prijavi policiji.

Melisa koja radi u jednom od subotičkih pet šopova rekla je da je uginuo i poznati gradski pas Žuća, koga su Subotičani često sretali na Korzou ili na Paliću.

„Naš lutalica Žuća je dolazio kod nas da jede. Sada je došao kod nas da nam ’javi’ da je bolestan. Baš juče smo trebali da mu rešimo udomljenje. On je užasno bio loše. Zvali smo ženicu koja je trebala da ga udomi, a na kraju su završili kod veterinara, otrov se raširio po celom telu i nije mu bilo spasa“, kaže Melisa.

Prema dojavama koje je Melisa dobijala od pojedinih vlasnika pasa, otrov je primećen na Radijalcu i u Dudovoj šumi, u parku za kućne ljubimce, oko pojedinih zgrada, i zgrade iza vrtića Mandarina.

Prema informacijama iz Policijske uprave Subotica, tokom jučerašnjeg dana policija je primila dve prijave, a Komunalna policija je takođe obaveštena o trovanju životinja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari