Otvara se kovid bolnica u Šapcu, 120 mesta u Ekonomskoj školi 1Foto: Nebojša Zelenović/Sajt Grada Šapca

Na molbu republičkog Kriznog štaba opremljena je privremena kovid bolnica u sportskoj hali Ekonomske škole u Šapcu. Šabačka bolnica, kao regionlana kovid bolnica, pri kraju je svojih kapaciteta a ova privremena imaće 120 mesta. Kovid bolnica je bila spremna za rad i u periodu prve krize, tokom proleća, ali onda nije dobila dozvolu resornog Ministarstva.

– Premijerka je u četvrtak pitala da li može da se otvori privremena kovid bolnica u sali Ekonomske škole, rekao sam da može i evo danas ovu bolnicu puštamo u rad. Mene su u aprilu optužili, kada je opremana i postavljana bolnica, da ja to koristim za politički marketing, a da je onda puštena u rad, 75 ljudi iz Šapca bi se lečilo ovde, ne bi išlo na Sajam. Optužili su me da sam nenamenski potrošio sredstva iz gradskog budžeta pripremajući bolnicu, nedavno su me optužili da sam izmislio vanrednu situaciju i da sam organizovao skupove u gradu koji su doprineli širenju zaraze, ali sve to su neistine. Sve su to neistine protiv kojih ću se boriti na sudu, protiv svakoga ko ih je izgovorio podneću tužbu. Mi ćemo se u Šapcu izboriti sa kovidom, kao što ćemo se izboriti i sa neistinama – istakao je komandant Gradskog štaba za vanredne situacije i gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović, dodavši da je grad u kratkom vremenskom roku uspeo da uspostavi bolnicu.

– Mi smo organizovali jedan ozbiljan sistem gde se tačno zna ko i šta radi. Zahvaljujući sistemu, mi smo u stanju da za jedan dan spremimo privremenu kovid bolnicu za rad koja se finansira iz gradskog budžeta. Na raspolaganju je 120 kreveta, 60 dvokrevetnih soba, naravno tu su toaleti, kupatila i sve što je neophodno za adekvatnu pomoć ugroženom stanovništvu. Osim opremanja, iz budžeta grada se obezbeđuju obroci i čišćenje i dezinfekcija objekta. Država obezbeđuje sredstva za zarade angažovanog medicinskog osoblja. Očekujem da iz Ministarstva zdravlja odrede koordinatora bolnice, kako je navedeno i u Uredbi Vlade Republike Srbije, koji je zadužen da oformi osoblje. Mi smo naš deo posla obavili, sada čekamo zvanično imenovanje koordinatora sa kojim ćemo dogovoriti sve detalje.

Zdravstvena situacija u gradu je još uvek teška, ali se beleže poboljšanja, što ukazuje na ispravnost donetih mera, naglasio je Zelenović.

– Ključna stvar u ovoj borbi je testiranje. Mi smo obezbedili dovoljan broj testova i taj broj testova se analizira u roku od 24 sata. Sada je važno da u jednom organizovanom sistemu da više od 2.000 ljudi, označenih kao kontakti zaraženih lica, budu u samoizolaciji. Oboleli će da se leče u bolnicama, a kontakti da budu u samoizolaciji. Testiranje, samoizolacija i nošenje maski mogu da pobede zarazu bez uvođenja zabrane kretanja.

U Šapcu 99 novoobolelih

U Šapcu, prema podacima Zavoda za javno zdravlje, obolelo je još 99 osoba. Ukupno je u drugom piku pandemije u Šapcu zaraženo 1172 osobe, u Loznici 353, Bogatiću 52, Koceljevi  49, Vladimircima 43,  Malom Zvorniku 17, Ljuboviji 15 i Krupnju 9. Prema preporuci  republičkog Kriznog štaba nastavlja se redovna proizvodnja u fabrici Jazaki, gde je bilo zaraženo 73 radnika, uz obavezu pooštrenih zaštitnih mesra. U japanskoj fabrici Jazaki zapsoleno je oko tri hiljade rdanika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari