Otvaranje džamije u Bukovici 1

U selu Raščići, MZ Bukovica, pored Pljevalja za sjutra je najavljeno svečano otvaranje džamije, porušene tokom rata u susednoj BiH.

Očekuje se prisustvo reisa Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifata ef. Fejzica i reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH Huseina ef. Kavazovica. Ova džamija je tri puta rušena i podizana.

Prvi put porušena je za vrijeme Balkanskih ratova i ponovo izgrađena. Drugi put je zapaljena u februaru 1943. godine, a kamena munara koja je preživjela prethodna dva rušenja, srušena je eksplozivom 20. maja 1993 godine. Tokom rata u susednoj BiH 1992-1995. mještani tada većinsko bošnjačko-muslimanske pogranične Bukovice, bili su izloženi brojnim napadima srpskih paravojnih i vojnih formacija. Prema izvještaju Udruženja građana Bukovice, na ovom prostoru koji obuhvata oko 35 manjih zaselaka ubijeno je šest Bošnjaka, pretučeno je i zlostavljano 76, a dvojica su izvršila samoubistvo zbog torture. Zapaljeno je najmanje osam kuća, a ostale su demolirane i opljačkane. Gotovo cjelokupno bošnjačko stanovništvo je bilo primorano da napusti svoje domove. Vlada Crne Gore je 2008. počela da realizuje projekat obnove Bukovice. U obnovu više od 100 kuća i infrastrukture uloženo je 4,5 miliona evra. Povratak Bošnjaka u ovu oblast ipak je vrlo spor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari