"Normalizaciju ne donose vlade, već mladi sa Kosova i iz Srbije" 1Foto: Miloš Miljković

Festival “Mirëdita, dobar dan“, jedinstveni događaj koji od 2014. godine beogradskoj publici predstavlja kulturnu i društvenu scenu Prištine, počeo je večeras u Centru za kulturnu dekontaminaciju i trajaće do subote, prvog juna.

Pred otvaranje festivala, grupa od oko tridesetak desničara pokušala je da probije kordon policije, koja se sa opremom za razbijanje demonstracija grupisala na uglu Birčaninove ulice i Kralja Milutina. Desničari su nosili srpske zastave, pevali nacionalističke pesme, skandirali „idite na Kosovo“ i pripadnicima MUP-a dobacivali da su „šiptarska policija“.

Festival je zvanično otvoren nešto posle 19 časova, a mnogobrojnim gostima prva se u ime organizatora obratila direktorka Građanskih inicijativa Maja Stojanović, koja je poručila da nisu vlade te koje donose normalizaciju odnosa, već predstavnici civilnog društva iz Beograda i Prištine, zatim mladi ljudi sa Kosova i iz Srbije, kao i kulturna scena.

Direktor NVO Integra iz Prištine Kuštrim Kolići, istakao je da je veoma teško organizovati takav festival u toksičnom okruženju, usled toksičnih političkih odnosa koji postoje. On je zbog toga zahvalio svima koji podržavaju ideju festivala i koji uprkos svemu prevazilaze prepreke što ih neki drugi postavljaju na njihov put.

Ivan Đurić, programski direktor Inicijative mladih za ljudska prava, ukazao je da je nacionalizam jedini filter kroz koji nam se dozvoljava da vidimo Kosovo, Prištinu i kosovske Albance, dok se kroz festival „Mirëdita, dobar dan“ otvara novi pogled i pristup, kao preduslov za pomirenje i povezivanje naša dva društva.

Direktor Fonda za otvoreno društvo Milan Antonijević, naveo je da on pripada poslednjim generacijama koje su živele na Kosovu i učile oba jezika.

– Nadam se da će to postati praksa i da ćemo uspeti da, kako na nivou kulturne saradnje, tako i na mnogim drugim, ostvarimo ono što su evropske vrednosti – naglasio je Antonijević.

Nakon poruka organizatora, publika je imala priliku da pogleda i učestvuje u izložbi “Hajde da vodimo ljubav”, kojom je autor, Škumbin Tafilaj, javnosti želeo da pošalje poziv i da kaže “ne” govoru mržnje.

Gostima festivala potom je prikazan film „Hladni novembar” reditelja Ismeta Sijarine, čija se radnja dešava u periodu kada je raspad Jugoslavije u punom zamahu, kada jugoslovenski predsednik Slobodan Milošević pokušava da umanji kosovsku autonomiju u okviru Jugoslavije i vremenu kada je albanska populacija na Kosovu bila izložena jakim pritiscima u državnim i obrazovnim institucijama.

Tokom četiri dana festivala, publika će imati priliku da pogleda dokumentarni film „Ferdonija“ o nestalim licima tokom rata na Kosovu, da se upozna sa publikacijama i knjigama o umetnosti i pozorištu, kao i da učestvuje u debatama i razgovorima. Takođe, u okviru muzičkog dela programa, na festivalu će se predstaviti sastav iz Đakovice „Don’t listen to your neighbors“ i DJ Matale iz Prištine.

Podsetimo, prema rečima organizatora, cilj festivala “Mirëdita, dobar dan!“ je da se susretima srpskih i kosovskih društvenih i kulturnih zajednica iniciraju promene i stvori tradicija saradnje, kojom će biti dat doprinos trajnoj normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari