Otvoren Prajd Info Centar 1

Prajd Info Centar svečano je otvoren u centru Beograda, u javnom prostoru koji se nalazi u Ulici Kralja Milana br. 8.

Centar će biti otvoren od 29. avgusta do 25. septembra, i to od 10 do 20 časova, a zainteresovani građani i građanke moći će da se informišu o manifestaciji Beograd Prajd, ali i problemima LGBT zajednice u Srbiji.

Predstavnici Organizacionog odbora Beograd Prajda istakli su da otvaranje Prajd Info Centra predstavlja istorijski korak za LGBT zajednicu, koja je i dalje nedovoljno vidljiva u Srbiji.

Član Organizacionpg odbora Goran Miletić, koji je i programski direktor u nevladinoj organizaciji Civil Rights Defenders, izrazio je nadu da će sve „ružne slike“ iz prethodnih godina koje se nalaze na zidovima Centra, predstavljati prošlost.

Anita Mitić, takođe iz Oragnizacionog odbora, inače direktorka Inicijative mladih za ljudska prava, kaže za Danas da je Info Prajd Centar veoma važan, j“er će ljudi imati priliku da shvate da je Prajd deo Beograda, kao i da se raspitaju kako je planirana šetnja za 17. septembar“. Upitana kako napreduju pripreme za Paradu ponosa, Mitić kaže da sve ide u dobrom pravcu, da sarađuju i sa vlastima i sa policijom, te da ne očekuje zabranu Prajda.

Dragoslava Barzut iz Udruženja „Da se zna!“ i jedna od organizatorki Prajda, ukazuje za naš list da je važno da se građani i građanke informišu u vezi sa Prajdom, ali i petogodišnjoj borbi aktivista i aktivistkinja i poziva zainteresovane da posete Prajd Info Centar.

Nedelja ponosa, koja počinje 11. septembra, obuhvatiće više od 50 različitih događaja, uključujući Međunarodnu konferenciju o zločinima iz mržnje i govoru mržnje, Prajd Forum, izložbe, pozorišne predstave, filmske projekcije, javne diskusije, predavanja i žurke. Parada ponosa održaće se poslednjeg dana manifestacije, 17. septembra.

Centar podržala i poverenica Janković

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković, podržala je otvaranje Prajd Info Centra. Ona je za Danas izjavila da građani i građanke koji nisu informisani o LGBT pravima i obavezama, i samoj LGBT zajednici sada mogu o tome da saznaju u ovom Centru. Janković je dodala da će njena služba, u dogovoru sa organizatorima Prajda, jedan dan u sedmici biti u Centru i promovisati instituciju Poverenika za zaštitu ravnopravnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari