Otvorena 54. Župska berba 1Foto: Milutin Petrović

U četvrtak je , nizom manifestacija održanih u Aleksandrovcu, počela ovogodišnja 54-ta po redu Župska berba.

Kako je to ovde već običaj čast da svetkovine u čast vina i vinogradara otvore pripala je ,u prepodnevnim časovima, najmlađim župljanima iz Dečije ustanove „Naša radost“, koji su upriličili defile i maskenbal u centru grada pod simboličnim nazivom „Mi smo Župo tvoja krila“. Potom su , u Sali Skupštine opštine, uručene nagrade i priznanja Jovani Adžić, Ani Arsić i Sari Milenković , đacima generacije školske 2016/17.

Zbirke kovanica „Znamenite ličnosti Srbije“ dar Ministarstva prosvete đacima je ,u prisustvu Načelnika školske uprave Rasinskog okruga Zorana Askovića, uručio predsednik opštine dr.Jugoslav Stajkovac istakavši tom prilikom da je znanje najveće čovekovo bogatstvo a da je opština Aleksndrovac svojevrsni rasadnik talenata iz koga je poteklo preko stotinu doktora nauka. Iako su organizatori strahovali od kiše sve je prošlo sa oblačnim i prohladnim vremenom bez kiše tako da je popodnevni i večernji deo programa u čast vina , počeo svečanim defileom učesnika berbe nazvanim „Dok je vetra sa Željina“ uz prisustvo velikog broja posetilaca.Usledio je potom centralni događaj prvog dana manifestacije , otvaranje Vinske ulice.

Predsednik opštine dr.Jugoslav Stajkovac je , po običaju, proglasio vinsku ulicu otvorenom a i čitavu 54-tu „Župsku berbu“.Oko osamdesteak izlagača,mahom iz Župe, imaće svoje štandove na kojima će ,tokom trajanja manifestacije, gostima iz zemlje i inostranstva, nuditi proizvode svojim porodičnih vinarija ,kojih je , ovde , iz godine u godinu , sve više pa ih trenutno ima oko pedeset. Slavlje je nastavljeno koncertom Zvonka Bogdana i tamburaša na centralnom trgu tik kraj fontane vina . Manifestacija je nastavljena u petak otvaranjem poljoprivredne izložbe „Župa vinorodna, rodna“ na kojoj je predstavljen deo poljoprivrednih potencijala opštine Aleksndrovac u kojoj je,inače, 56,1%, od ukupno 386,6 km2 površine, poljoprivredno zemljište, od čega 78,8% ovog zemljišta pripada kategoriji obradivog zemljišta, što je uticalo da poljoprivreda bude osnovna privredna delatnost stanovnika.Nažalost ni Aleksndrovac nije ostao pošteđen pogubnog demografskog trenda pa se , u periodu od 1981. godine do popisa 2011. godine, ostvaruje negativna stopa porasta ukupnog stanovništva.

Starosna struktura stanovništva opštine sve više ima karakteristike “regresivnog” odnosno starijeg tipa stanovništva, što pred planere održivog razvoja u lokalnoj samoupravi stavlja dodatne zadatke u smislu traganja za efikasnim meram podsticaja mladih da se opredeljuju za ostanak na seoskim gazdinstvima. Na čelu opštine, zadnjih dvanaest godina nalazi se „Pokret za Župu-dr.Jugoslav Stajkovac“. Te 2004 godine kada je nastao pokret dr.Jugoslav Stajkovac biva biran kao prvi neposredno izabrani Predsednik opštine Aleksandrovac.U svojih šest mandata Stajkovac je,do sada, proveo 13 godina na čelu ove opštine poznate po svom vinogorju. Ono što ,još, karakteriše period vlasti ovog pokreta u Aleksandrovcu jeste upravo stalno ulaganje u komunalnu infrastrukturu,pre svega u seoske puteve kao uslov svih uslova da se zaustave negativni demografski trendovi u selima.Tako je ,u tom periodu izgrađeno i obnovljeno preko 150 kilometar seoskih puteva a to je bilo moguće jer se godinama unazad iz budžeta opštine, koji se kreće oko 7 do 8 miliona evra, idvaja minimum 30 odsto sredstava za te namene.Rezulati,naravno,nisu izostali, vide se najpre u povećanju obima obrađenih površina i sa novim zasadima pre svega maline,grožđa a i drugog voća,ali i u postepenom povećanju broja mladih koji se , posle školovanja, oredeljuju za rad u poljoprivredi i oostanak na selu.

Danas, tačno u podne svečano je otvorena i glavna turistička atrakcija „Župske berbe“, Fontana vina ,ovde s pravom , nazvana „Izvor života“.A taj izvor života, u naredna tri dana, posetiocima će nuditi , za degustaciju, 15000 litara kvalitenog vina iz župskog vinogorja.Popodnveni program je ,najpre, nastavljen , u Zavičajnom muzeju Župe, izložbom fotografija pod nazivom „Treptaji“ mladog Lazara Katančevića iz Aleksandovca koji studira grafički dizajn na Akademiji lepih umetnosti u Trebinju.

Ovaj mladi umetnik je, nedavno, na međunarodnoj smotri „Foto dani mladih“ u Karlovcu osvojio prvo mesto u kategoriji turističke fotografije.Ova nagrada je ,bez sumnje, i svojevrsno priznaje mladom Lazaru kao izdanku treće generacije fotografa u porodici jer je njegov deda ,ovde poznat kao Mila , svojevremno otvorio prvu profesionalnu foto radnju u Aleksandrovcu a koju je ,sa uspehom nastavio da vodi Lazarev otac Boris.Svoj kreativni dar Lazar koristi i kao jedan od članova mladog tima okupljenog u udruženju „Goč iz Calling“ koji , po prvi put ove godine , u danima „Župske berbe“,organizuje „The Sound Of Wine 2017“ festival elektronske muzike kojim započnje novu , elektro tradiciju „Župske berbe“.

Festival elektonske muzike počinje večeras je danas i trajaće tri večeri na lokalnom fudbalskom stadionu,popularnoj „Marakani u Aleksandrovcu“ a nastupićeviše od deset domaćih DJ-a sa najmodernijom elektronskom muzikom.Pre početka ovog festivala na gradskom trgu nastupila je beogradska grupa „Wan Gog“. „Župska berba“ se nastavlja danas(subota) i sutra a organizatori očekuju da će prošlogodišnja rekordna poseta od oko pola miliona posetilaca bit nadmašena.

Ovaj projekat se realizuje uz pomoć sredstava iz budžeta Opštine Aleksandrovac

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari