Otvorena nova zgrada Arhiva Republičkog geodetskog zavoda 1Foto: Republički geodetski zavod (rgz.gov.rs)

Nova zgrade Arhiva Republičkog geodetskog zavoda otvorena je danas u Zemun Polju gde je obeleženo 185 godina geodetske delatnosti u Srbiji.

Svečanosti je prisustvovao ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović koji je rekao da je malo državnih institucija koje mogu da se pohvale toliko dugim trajanjem.

On je istakao da je poslednjih godina, u jeku najvećeg investicionog talasa u izgradnju infrastrukture, Republički geodetski zavod važan partner i Vladi i projektantima i izvođačima radova.

„Očekuju nas veliki projekti koji će izmeniti lice Srbije, a koji neće moći da budu završeni bez stručne podrške RGZ“, poručio je ministar.

Vlada je, prema njegovim rečima, omogućila RGZ-u da zaposli dodatnih 650 radnika kako bi se ubrzao rad službi i nastavila reforma.

„Aktivnosti RGZ pomogle su privlačenju stranih investicija i ekonomskom napretku naše zemlje“, kazao je Momirović.

Direktor RGZ Borko Drašković istakao je da će novom zgradom trajno biti rešeno pitanje čuvanja dokumenata građana, uz digitalizaciju, koja će omogućiti da svi podaci potrebni građanima i privredi budu dostupni na jedan klik na mobilnom telefonu.

Drašković je, podsetivši da RGZ ujedno obeležava i 30 godina rada u današnjem formatu, rekao da je ta institucija reformom značajno unapredila svoj rad, pri čemu godišnje prima 150 miliona zahteva, da u njoj radi više od 3.000 ljudi, među kojima je više od 600 inženjera.

Prvi podaci o opisivanju i merenju zemljišta u Srbiji datiraju još iz perioda srpske srednjovekovne države, a 1837. se smatra za godinu početka razvoja profesionalne geodetske delatnosti jer je srpski knjaz Miloš Obrenović, na Spasovskoj narodnoj skupštini 28. maja 1837. godine u Kragujevcu, pokrenuo pitanje premera i klasiranja zemljišta, podsetio je RGZ.

Knjaz je tom prilikom održao „Slovo“ i u tački 3 naredio da zemlju treba motkom premeriti radi pravilnijeg razreza danka seljacima. Prvi premer izvršen je 1837. godine na prostoru Savamale zbog preseljenja dvora knjaza Miloša iz Kragujevca.

Pitanje katastarskog premera i osnivanja katastra u Srbiji pokrenuo je Milan Andonović, koji je osnovao Zemljomersku školu u kojoj je za kratko vreme postojanja (1890-1895) odškolovan veliki broj savremeno obučenih zemljomera.

Sadašnji Republički geodetski zavod nastao je 1992. godine spajanjem gradskih uprava za katastar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari