Otvorena "Pica Laganica" u kojoj će raditi izbeglice i tražioci azila 1Foto: FoNet/Ognjen Stevanović

U Beogradu je danas otvorena „Pica Laganica“, socijalno preduzeće u kojem će raditi izbeglice i tražioci azila u Srbiji koji su stekli uslove za radnu dozvolu i prošli neophodnu obuku za rad u piceriji.

Objekat u centru Beograda u Cetinjskoj lici otvoren je udruženim snagama ambasade Sjedinjenih Američkih Država, ambasade Nemačke, Komesarijata UN za izbeglice i nevladine organizacije Balkanski centar za migracije.

Danas je dodeljeno i 17 sertifikata, koji će nekima omogućiti da rade u toj piceriji i da u budućnosti dobiju zvanje pica majstora. Američka ambasada je preko svoje Kancelarije za stanovništvo, izbeglice i migracije uložila 25.000 dolara u renoviranje objekra i nabavku osnovne opreme.

Nemačka organizacija za razvoj i saradnju (GIZ) organizovala je obuku budućih radnika, u šta je uloženo 9.000 evra, a „Čaritis“ je obezbedila 9.000 evra za prateću opremu i plate zaposlenih. Čast da prvi probaju specijalitete i pice najrazličitijih ukusa imali su američki amabasador Entoni Godfri i njegov nemački kolega Tomas Šib.

Američki amabasador je istakao je da je „Pica Laganica“ prvo preduzeće takvog tipa koje će pružiti podršku i novu šansu izbeglicama, kako onima iz bivše Jugoslavije, tako i onima koji sada beže od ratova i progona širom sveta. „Ovo je samo jedan od načina na koji podržavamo napore Vlade Srbije da izbeglicama omogući miran i dostojanstven život“, kazao je Godfri.

Nemački ambasador istakao je da je „Pica Laganica“ primer sjajne saradnje dveju država.

„Spremni smo da nastavimo podršku sličnim projektima. Prema našem iskustvu iz Nemačke, zamo da ukoliko želite da se integrišete i postanete ravnopravan član društva, pored učenja jezika, ključni faktor je i dobijanje posla“, naveo je Šib.

Dodao je da mu je drago zbog toga što je njegova zemlja doprinela da neki ljudi dobiju šansu na bolju budućnost. Nemački i američki amabasadaori u šali su se složili da su veoma ukusne pice jedan od važnijih uspeha ovog projekta i uputili poziv svima da se u to uvere i probaju specijalitete u Cetinjskoj 15.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari