Otvoreno internet besplatno alergološko savetovalište 1Foto: Printskrin

Nacionalno udruženje „Alergija i ja“ otvorilo je novu internet platformu besplatnog Alergološkog savetovališta.

Pacijenti sa alergijama od sada imaju priliku da bez odlaska po uput i kod lekara, postave pitanja i dobiju konkretan odgovor i smernice od odgovarajućeg lekara specijaliste.

Glavni cilj Alergološkog savetovališta je podrška pacijentima da na što brži i jednostavniji način dođu do odgovora na pitanje u vezi sa alergijskim oboljenjima, jer pacijenti retko mogu da dođu do svih lekara specijalista koji su u lečenju alergijskih oboljenja potrebni.

Vođa sručnog tima Alergološkog savetovališta i stručni saradnik Nacionalnog udruženja „Alergija i ja“ je alergolog/imunolog dr Gordana Petrović, a u timu Alergološkog savetovališta sarađuju lekari: dermatovenerolog dr Danica Milobratović, dermatovenerolog dr Biljana Marenović, pulmolog dr Predrag Rodić, dr Katarina Stanković, otorinolaringolog, dijetolog/pedijatar dr Biljana Alimpić, psihoterapeut Emilija Tasković, nutricionista Anita Alterov.

Iz udruženja „Alergija i ja“ pozivaju zainteresovane lekare da im se pridruže i pomognu i na ovaj način pacijentima, kojima je usled pandemije korona virusa onemogućeno zakazivanje pregleda, posete i kontrole lekarima određenih specijalnosti u odgovarajućim subspecijalističkim ambulantama.

Zašto Alergološko savetovalište?

Razlozi za otvaranje edukativnog savetovališta za alergije proističe iz potrebe pacijenata sa alergijama da se na multidisciplinaran način posmatra ovo oboljenje, te je pristup lekara iz više oblasti koje povezuje atopija neophodan, kažu u Nacionalnom udruženju „Alergija i ja“.

Sve je veće potreba za razvijanjem svesti o alergijama kao oboljenju, a ne kao stanju, kako zbog povećanja broja obolelih svih starosnih grupa, tako i zbog velikog procenta porasta broja obolelih sa simptomima od strane više organa.

S obzirom na to da je dijagnostikovanje i lečenje pacijenata sa alergijama i atopijskim dermatitisom i inače otežano i dugotrajno, jer se radi o hroničnoj bolesti, a naročito sada za vreme pandemije korona virusa, ovaj servis za pacijente omogućiće savetovanje sa lekarima iz različitih oblasti povezanih sa alergijama i to sve na jednom mestu.

Pacijenti sa atopijskim dermatitisom, astmom, alergijskim rinitisom i alergijama na hranu imaju nedovoljno pomoći i podrške, suočavajući se sa promenama simptoma, nepoznavanjem alergija i nedostatkom stručne, lekarske pomoći u dijagnostikovanju, primeni terapije, kao i snalaženja u svakodnevnim situacijama.

Alergije su multidisciplinatorna oboljenja i pacijentima je teško da odlaze i zakazuju preglede kod više specijalista, uglavnom kod minimum dva lekara specijalista (na primer, alergologa i dermatologa, u slučaju astme – pulmologa, u slučaju alergije na hranu – dijetologa…. ukoliko je potrebno – otorinolaringologa ili psihologa). Takođe, alergijska oboljenja su genetski predisponirana, pa u jednoj porodici uglavnom postoji više osoba sa alergijama., što povećava broj odlazaka kod lekara specijalista.

U svim ovim okolnostima i problema – kako doći do lekara specijaliste, pacijenti dobijaju veoma malo saznanja o prevenciji. Pacijenti sa alergijama često nisu svesni toga da atopija treba da bude sastavni deo njihovog života, retko menjaju svakodnevne navike i ne prilagođavaju svoje aktivnosti preventivnim tretmanima radi smanjena simptoma, ukoliko im njihovi simptomi ne pokau suprotno.

U dvogodišnjem iskustvu sa Alergološkim savetovalištem, zajedno sa našim saradnicima – lekarima iz oblasti alergologije, dermatologije, pedijatrije, gastroenterologije i pulmologije, shvatili smo da je plaforma Alergološkog savetovaišta neophodan servis za pacijente sa atopijom i da svoj pun kapacitet podrške pacijentima dostiže naročito u ovim kriznim vremenima.

Kako funkcioniše Alergološko savetovalište?

Nova platforma Alergološkog savetovališta olakšaće pristup i korišćenje korisnicima, kako bi pacijenti što brže došli do lekara specijalista i uspeli da dobiju svoje odgovore u što kraćem vremenskom periodu. Pacijentima sa alergijama omogućene su konsultacije sa lekarima iz oblasti alergologije, pedijatrije, imunologije, dermatologije, dijetologije, psihologije, farmakologije i to potpuno besplatno. Dovoljno je da budete član Udruženja, čije članstvo je takođe besplatno i da možete da postavljate pitanja.

Pridruživanje Udruženju je omogućeno svima, bilo da imate simptome nekog alergijskog oboljenja, bilo da već imate postavljenu dijagnozu, bilo da ste sami pacijent ili roditelj pacijenta.

Savetovalište je besplatno. Važno je naglasiti i to da su svi podaci potpuno zaštićeni, poverljivi i bezbedni.

A za one koji nisu upoznati sa osnovnim pitanjima u vezi alergijskih oboljenja i još uvek nemaju dijagnozu – spremljena su najčešća postavljena pitanja sa odgovorima koji će im pomoći da bolje razumeju svoje simptome.

 

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Otvoreno internet besplatno alergološko savetovalište”

  1. Alergije,otežano disanje,zapušen nos,curenje sekreta iz nosa,kijavice,lekovi ne
    pomažu,nadražena je i oštećena sluznica pa mi smeta i svaki jači miris što moj svakodnevni život čini veoma otežanim.Nisam išla na druge preglede sem privatno kod alergologa gde je ustanovljena alergija,oštećenje sluznice i devijacija nosa.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.