Otvoreno Privremeno prihvatilište za beskućnike u Subotici: Bolji uslovi za najugroženije građane 1Foto: J. Patarčić/Danas

Na novoj lokaciji i u prostoru koji je renoviran i adaptiran za potrebe korisnika usluga, danas je počelo s radom Privremeno prihvatilište za beskućnike, koje najugroženijim Subotičanima pruža krov nad glavom u hladnim zimskim mesecima.

Na inicijativu Centra za socijalni rad grada Subotice, lokalna samouprava svake zime donese odluku o otvaranju privremenog smeštaja za beskućnike, koji je ove godine, umesto na dosadašnjoj lokaciji u Gajevoj ulici, smešten u Ulici braće Radić u Mesnoj zajednici “Bajnat”.

Objekat raspolaže sa dve posebne prostorije za spavanje, dnevnim boravkom sa trpezarijom, dva kupatila, kuhinjom i magacinskim prostorom, a prema rečima gradonačelnika Subotice Stevana Bakića, za njegovo renoviranje je izdvojeno nešto više od šest miliona dinara i predstavljaće trajno rešenje i za naredne godine.

“Smeštajni kapaciteti su devet ležajeva. U jednoj prostoriji za muškarce je šest ležajeva, u drugoj prostoriji za spavanje za žene su tri ležajeva. Prošle sezone nam je bilo konstantno šest naših sugrađana koji su koristili ove usluge”, rekao je Bakić.

Za potrebe rada Prihvatilišta, Grad Subotica je u budžetu za 2022. godinu opredelio 500.000 dinara, a u budžetu za 2023. godinu planirana su sredstva u visini od 870.000 dinara.

Kao i prethodnih godina, Crveni krst Subotice je upotpunosti logistički opremio prostor sa krevetima, čistom posteljinom i garderobom za korisnike, a takođe će im pružati tri obroka dnevno, uz tople napitke tokom celog dana.

“Obezbeđena su i sredstva za ličnu higijenu, sredstva za kolektivnu higijenu i obezbeđivaćemo dežurstva tokom 24 sata za naše korisnike. I ove godine biće obezbeđen korisnicima zdravstveni pregled, jednom, dva puta, tri puta, u zavisnoti od toga koliko se potreba ukaže i biće obezbeđeni lekovi koji tom prilikom budu ispisani, kao i specijalistički pregledi, ukoliko za njima bude bilo potrebe”, kazao je Siniša Trajković, sekretar Crvenog krsta Subotice.

Centar za socijalni rad grada Subotice svake godine odredi, prema svojim kriterijumima, lica koja imaju pravo da koriste usluge Privremenog prihvatilišta za beskućnike, a prve korisnike očekuju već danas, u toku dana.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari