Otvoriti novu stranicu između Bošnjaka i Srba 1Foto:vikipedia

Osnov bošnjačkog obrazovanja, njegov temelj, je ovde, na ovom mestu u Novom Pazaru.

Kad sam video ovde sve ove vakife, u našim tradicionalnim francuskim kapama, rekao sam sebi – ovaj narod je osuđen da bude uspešan, jer je naš narod vitalan. Naša sadašnjost i budućnost biće bazirana na znanju, a tamo gde je znanje tamo nema mitologije, jedino znanje stvara zdravo društvo i okruženje – rekao je reisu-l-ulema IZ BiH Husein Kavazović na svečanosti povodom otvaranja dograđenog dela Fakulteta za islamske studije (FIS) u Novom Pazaru. 

 Vrhovni poglavar muslimana u BiH, ali i pripadnika IZ u Srbiji, naglasio je da „Bošnjaci imaju dve domovine Bosnu i Sandžak“.

– Mi kao narod smo svesni da živimo u dve države, da ih trebamo poštovati, da se treba pokoravati zakonima u tim zemljama i tražiti da i Bosna i Srbija poštuju naša prava. I jedna i druga su se često prema muslimanima i IZ odnosile maćehinski. Ovo mesto je najbolji znak kako se država ne treba ponašati i kako bi trebalo da promeni svoje prioritete i svojim građanima da ono što im pripada – naglasio je reisu-l-ulema Kavazović i pozvao političare u dve države da omoguće otvoren dijalog između Srba i Bošnjaka i „iznošenje na dnevnu svetlost svega što opterećuje bošnjačko-srpske odnose, pomoglo bi svima u budućnosti“. 

     

          Divlja gradnja

Na FIS-u je bez potrebne građevinske dokumentacije dograđeno 1.700 metara kvadratnih. U prvoj fazi završeno je 700 kvadrata, a druga faza kako je najavljeno na svečanosti počinje već sutra. Nadogradnja ovog objekta u centru Novog Pazara, čiji je investitor IZ u Srbiji, proteklih meseci potresao je ovaj grad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari