"Ovo je ozbiljna situacija, naročito što vidimo da se neko poziva na Šarli Ebdo": Slađana Glušćević iz NDNV povodom pretnji Danasu 1foto (BETAPHOTO/NDNV/MO)

„Ovo je ozbiljna situacija, naročito što vidimo da se neko poziva na Šarli Ebdo. To je jako ozbiljna pretnja i neophodno je da država zaista shvati ozbiljnost problema i na njoj je da promptno reaguje“, kaže za Danas izvršna direktorica Nezavisnog društva novinara Vojvodine Slađana Gluščević, komentarišući pretnje koje su u nedelju stigle na adresu glavnog i odgovornog urednika Danasa Dragoljuba Petrovića.

U pretnjama, koje su stigle sa Proton mejla, sa kog stižu i dojave o bombama širom Srbije, navodi se da će redakcija Danasa završiti kao redakcija Šarli Ebdoa, pariskog satiričnog magazina gde je 12 novinara ubijeno u vatri koju su otvorila dvojica napadača, pre sedam godina.

Do sada je od strane brojnih kolega i organizacija apelovano na državu da reaguje, ali Slađana Gluščević ističe da je država najefikasnija kada su u pitanju pretnje političarima, ali ne i novinarima.

„Ne možemo reći da očekujemo, već zahtevamo hitnu reakciju, kako bi se otkrilo koje pretio Danasu i njegovim novinarima, naročito jer očigledno reč o promišljenom činu, zato što se imenom i prezimenom prozivaju novinari“, dodaje Gluščević.

Ona navodi da je krajnje vreme da policija i tužilaštvo počnu da primenjuju zakone, procesuiraju odgovorne, za „ko zna po koji put crtanje mete na čelu novinara i ugrožavane njihove bezbednosti, kao i bezbednosti njihovih porodica“, naglasivši da su u našoj državi, prvenstveno mete novinari koji svoj posao rade u skladu sa profesionalnim standardima.

Prema njenim rečima, to je „više nego očigledno“, što se vidi u trendu koji traje već godinama unazad, koji podrazumeva gušenje medija i pretnje medijima i novinarima koji deluju u skladu Kodeksom i standardima profesionalnog novinarstva, dok su profesionalni novinari svakodnevno izloženi pritiscima jer zastupaju javni interes.

Izvršna direktorica NDNV-a kaže da su u takvom položaju i u takvim situacijama ređe mediji i novinari koji se ne drže profesionalnih standarda i ne zastupaju javni interes, već interes vladajućeg režima.

„Ne kažem da su apsolutno izopšteni iz pretnji i zastrašivanja, ali u vrlo malom procentu se to dešava takvim novinarima i medijima, u odnosu na one koji deluju u skladu sa kodeksom struke“, objašnjava.

Podseća da vrlo često, napadnima na novinare, što je takođe i vrlo indikativno, prethode prozivke novinara, od strane državnih zvaničnika, kakvim je dnevni list Danas konstantno izložen, a da kada je takva praksa prisutna od strane lokalnih političara, to predstavlja alarmantnu situaciju na lokalu.

„Tako počinje etiketiranje kojim se podstiče usmeravanje nasilja prema medijima i novinarima a taj trend prisutan je već nekoliko decenija kod nas, a intenzivirao se u prethodnih nekoliko godina“, rekla je Slađana Gluščević.

Na pitanje da li bi novinarima pomoglo, zbog prirode posla, da dobiju status službenog lica, naša sagovornica kazala je da bi radije želela da vidi „efikasnu reakciju i razumevanje države“, budući da mehanizmi postoje, ali da se oni moraju i primenjivati.

„Podsetiću da imamo neke mehanizme, budući da smo u saradnji sa organima države, svojvremeno pokrenuli SOS liniju za prijavljivanje pretnji i napada na novinare, izgrađena je platforma za evidencijju napada na novinare, postoji opšteobavezujuće uputstvo tužilaštva za hitno postupanje u rešavanju tih slučajeva. Bitno je primeniti sve mehanizme koje imamo, kao i zakone, i na taj način dopustiti novinarima da rade svoj posao kao i zaposleni u bilo kojoj drugoj branši“, navodi.

Međutim, za sada, zaključuje, ostaje nerešeno pitanje, kako konačno naterati državu da se drži zakona, jer se čini da sistem ostaje gluv na sve zahteve i apele novinarskih udruženja, a nepoštovanje zakona od strane države predstavlja „jako ozbiljan i kompleksan problemi koji izlazi iz granica novinarske profesije“.

„Nije u pitanju samo novinarstvo, u pitanju su i druge oblasti. Veoma je teško i krajnje je vreme za promptnu reakciju i razumevanje problema“, zaključuje izvršna direktorka Nezavisnog društva novinara Vojvodine Slađana Gluščević.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari