"Ovo nije viđeno na ulicama duže od 150 godina": Meteorolog objašnjava do kada će trajati aprilska zima u Srbiji 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Sneg je paralisao Srbiju i ovog puta stavrno izenandio putare. Pao je kad mu vreme nije, u aprilu, a trenutno je na snazi crveni meteoalarm u Šumadiji i jugozapadu zemlje, narandžasti u Beogradu, Sremu, Zapadnoj Srbiji i Pomoravlju, dok je u ostatku zemlje žuti meteoalarm, podaci su Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije (RHMZ).

Od ranog jutra sneg je krivac za kolapse u prestonici, ali i velikom delu zemlje, ali prema podacima JP „Putevi Srbije“, dosad očišćeni su autoputevi i putevi prvog i drugog reda, na kolovozu je pet centimetara raskvašenog snega.

Slobodan Sovilj, meteorolog u RHMZ, ovo je najveća visina snega zabeležena u aprilu od kad postoje meteorološka merenja, što je period nešto duži od 150 godina.

Prethodni rekord visine aprliskog snega i nije bio tako davno, 7. aprila 2021. godine, u Beogradu je izmereno 10 centimetara snežnog pokrivača.

„Kada se završe snežne padavine mi ćemo imati tačan presek kolika je najveća visina snega zabeležena u gradu tokom ove hladne epizode, očekujemo i da će rekord visine snega u aprilu biti premašen ne samo u Beogradu nego i u mnogim delovima centralne i zapadne Srbije „, rekao je Sovilj.

On kaže i da sneg u aprilu i nije toliko neobičan.

„Svake godine barem u jednom danu u toku aprila meseca mi imamo pojavu snega u Beogradu, bez stvaranja snežnog pokrivača, a jednom u deset godina snežni pokrivač se formira“, objašnjava Sovilj.

Kao nam je Sovilj dalje rekao, očekuje se da će sneg padati sve do srede uveče, a već u popodnevnim satima njegov intezintet će početi polako da slabi, pa će padavine u toku sutrašnjeg dana biti znatno slabije od onih koje su zadesile Srbiju u prethodnih 12 sati.

„Očekujemo da će u nižim predelima pasti još oko pet centimetara snega, a u višim predelimma može pasti još 10 centimetara. Zbog dnevnih temperatura koje će biti malo iznad nule, postojeća visina snega se neće mnogo povećati“, ptiča Sovilj.

Istovremeno, za planinske predele i dalje važi upozorenje na pola metra snega i na snazi je što narandžasti, što crveni meteo alarm.

"Ovo nije viđeno na ulicama duže od 150 godina": Meteorolog objašnjava do kada će trajati aprilska zima u Srbiji 2
Foto: Printscreen/RHMZ

Crveni meteo alarm je najviši stepen upozorenja koji RHMZ može izdati i on podrazumeva formiranje snežnog pokrivača većeg od 15 centimetara u roku od 12 sati. Nešto niži stepen upozorenja je narandžast meteo alarm i on podrazumeva formiranje snežnog pokrivača u periodu od 12 sati.

I dok će danas maksimalna dnevna temperatura iznositi 2 stepena celzijusa, sutra se očekuje da će ona biti za stepen viša, ali i dalje praćena snežnim padavinama.

Ipak, od četvrtka temperatura će krenuti postepeno da raste, pa se tako do subote očekuje da će maksimalna dnevna iznositi 11 stepeni.

Prema podacima na aplikaciji Weather, u narednim danima padaće kiša.

Za vikend će biti oblačno, pa će se trend padavina nastaviti od ponedeljka, a prestanak istih može se očekivati tek od narednog četvrtka.

Tada će temperatura dostići 16 stepeni, a oblaci će se povući.

Prema dostupnim prognozama meteorologa, očekuje se da će zbog nešto više temperature na severu Vojvodine, na istoku Srbije i na jugu Kosova i Metohije padati kiša, što znači da večeras možemo očekivati i poledicu.

Dok su skoro svi gradovi širom Srbije zavejani, Subotica, Sombor, Vršac, Negotin i Zaječar su zbog kiše bez snežnog pokrivača, uz temperature oko pet stepeni Ceelzijusa, dok je najtoplije u Negotinu sa sedam stepeni Celzijusa.

I u nastavku dana sneg se očekuje širom Srbije, dok će kiša zbog nešto više temperature padati na severu Vojvodine, na istoku Srbije i na jugu Metohije.

U tim predelima maksimalna temperatura biće od 5 do 7 stepeni Celzijusa, a u ostalim predelima Srbije i u Beogradu danas od 0 do 2 Celzijusa, a sutra od 1 do 5 stepeni.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari