Ozdravljenja i novi slučajevi zaraze koronom u episkopatu SPC posle izbornog Sabora 1Foto: Beta/AP/Darko Vojinović

Član Svetog arhijerejskog sinoda i portparol SPC episkop bački Irinej (Bulović) pozitivan je na virus korona i nalazi se u izolaciji u Vladičanskom dvoru u Novom Sadu.

Ovu vest tokom prošlog vikenda prvi su objavili grčki crkveni portali. Iako se još prošlog petka, zbog izostanka sa ustoličenja novog poglavara SPC i njegovog duhovnog sina patrijarha Porfirija (Perića), crkveni spekulisali da je vladika bački Irinej zaražen virusom kovida 19, vest o njegovoj bolesti do zaključenja ovog izdanja Danasa nije bila zvanično potvrđena ni na sajtu SPC, niti na portalu Eparhije bačke.

U izvorima bliskim Eparhiji bačkoj našem listu juče je nezvanično rečeno da se vladika Irinej oporavlja i da, iako ima simptome korone, nije došlo do upale pluća. On je na poslednjim crkvenim izborima prošlog četvrtka ušao u „trojnu kandidaturu“ – drugi krug sa glasom manje od izbranog patrijarha Porfirija. Još na litugiji koja je prethodila glasanju na 46. poglavara SPC videlo se da mu nije dobro. On je odmah posle crkvenih izbora u kripti svetosavskog hrama otišao na testiranje, koje je pokazalo da je pozitivan na kovid 19.

U radnom delu izbornog Sabora učestvovao je i episkop vranjski Pahomije (Gačić), kod kog je test na koronu 8. februara pokazao da je pozitivan. On je, kako je saopšteno iz Eparhije vranjske, već 16. februara bio „negativan“ i izašao iz u kovid bolnice na Dedinju, gde se lečio. Vladika Pahomije bio je sutradan i na ustoličenju novog patrijaha.

Trenutno se u bolnicama u Zemunu i Trebinju od korone leče još dvojica srpskih arhijereja – episkop zapadnoamerički Maksim (Vasiljević) i umirovljeni bivši vladika zahumsko-hercegovački Atanasije (Jevtić). Obojica se opravljaju i njihovo stanje je stabilno, navode crkveni izbori.

Pojedini beogradski mediji bliski režimu predsednika Srbije Aleksandra Vučića u finišu predizborne kampanje za „državne kandidate“ najavljivali su i da će vladika Maksim namerno zaraziti koronom ceo Sabor. Izvori Danasa tvrde da je vladika Maksim pre Sabora otišao u bolnicu i da nije bio ni u Patrijaršiji, gde su bile smeštene vladike koje su se protivile glasanju u ozvučenoj i kamerama pokrivenoj kripti svetosavskog hrama i hotelskom smeštaju episkopata. Sveti arhijerejski sinod, u kome su članovi i sadašnji novi patrijarh i vladika bački, tvrdio je da će kamere u kripti biti „isključene i pokrivene“, a presedan da se izbor patrijarha prvi put u modernoj istoriji SPC izmesti iz Patrijaršijskog dvora obrazložio je merama zaštite od korone.

U saboru srpskih vladika osim zaraze kovidom 19 ima i ozdravljenja. Nastariji među njima po rukopoloženju, episkop šabački Lavrentije (Trifunović) izašao je iz bolnice – tokom prošlog vikenda viđen je u Beogradu, ispred Patrijaršije.

Vladika Lavrentije je iznenada, dan uoči izbornog Sabora, kojim je trebalo da predsedava, smešten u Klinički centar Srbije. Informativna služba SPC objavila je, bez detalja, samo vest o njegovoj hospitalizaciji i da će ga na mestu predavajućeg crkvene „izborne skupštine“ zameniti vladika sremski Vasilije (Vadić). Danasu je nezvanično rečeno da je vladika Lavrentije imao problema sa „stomatološkom infekcijom“, a crkveni izvori spekulišu da je bio smešten na kardiološkom odeljenju KCS.

Izostanci

Osim vladike bačkog Irineja sa ustoličenja novog patrijarha u petak je izostao i episkop banjalučki Jefrem (Milutinović). On je takođe bio među trojicom kandidata za „belu panu“ u drugom krugu izbora, a Beograd je napustio, kako se spekuliše, odmah posle izbora novog patrijarha. Od 35 arhijereja SPC koji su služili svetu litugiju sa novim poglavarom i prisustvovali njegovom ustoličenju, kako se nezvanično priča, na prijem u Patrijašiji prošlog petka došla njih polovina, a na svečanom ručku navodno ih je ostalo desetak.

 

Patrijarh: Oko Božje ocenjuje po srcu

Prvi liturgiju u Beogradu posle ustoličenja patrijarh Porfirije služio je juče u Spomen-hramu Svetog Save na Vračaru sa više arhijereja SPC. On je u besedi ukazao na paradokse hrišćanske pravoslavne vere kroz primer jevanđeljske priče o mitaru i fariseju kao „prvoj karici u pripremi za Vaskršnji post“, podsećajući da „oko Božje čoveka ocenjuje po srcu“. Upozoravajući da farisejska „sujeta i gordost vode ravno u demonizaovano stanje“, novi patrijarh podsetio je, po uzoru na carinika iz Jevanđelja, za sve hrišćane jedini lek, „put pokajanja kojim će se ići tokom predstojećeg posta“. „Raspoloženjem i duhovnim očima carinika stojim pred vama i molim vas da ponekad u molitvama pomenete i moje ime jer znam, a možda i ne do kraja, kakvo je mesto na koje me je Gospod blagodaću Svojom i ljubavi, kao i voljom svetih arhijereja postavio da budem istinski najmanji brat i sluga“, poručio je juče, između ostalog, patrijarh Porfiirije, koji je posle litugije u kripti Hrama služio pomen patrijarhu Irineju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari