Pacijenti su nedovoljno informisani o načinima lečenja 1Foto: Pixabay/Valelopardo

Lekari uglavnom nemaju dovoljno vremena kako bi se posvetili pacijentima i pružili im adekvatne informacije o lečenju.

To je pokazalo istraživanje o informisanosti pacijenata o uslovima i mogućnostima lečenja u Srbiji, koje je danas predstavilo Udruženje pacijenata Srbije (UPS) na konferenciji za medije.

Snežana Đapić, projektni menadžer istraživačke kuće Birodi, rekla je da je ovo istraživanje bilo vezano za ispitivanje stavova pacijenata, pre svega, o inovativnim terapijama, o tome kako dolaze do informacija i kome daju poverenje kada su načini lečenja u pitanju.

„Istraživanje je rađeno prošle godine putem onlajn upitnika, a učestvovalo je 316 pacijenata koji su u kontaktu sa udruženjima pacijenata. Ono što je dobar podatak jeste da pacijenti udruženja prepoznaju kao nekog sebi bliskog odnosno nekog ko može da im pomogne u ostvarivanju prava i u načinima da dođe do informacija koja su njima značajna za buduće lečenje“, kaže Đapić.

Ona je istakla da tričetvrtine anketiranih poznaje mogućnosti lečenja u Srbiji, dok je četiri od 10 upoznato sa lečenjem van Srbije.

Kada je reč o tome kako se pacijenti informišu o svojim pravima, vodeće mesto imaju udruženja pacijenata koji to sprovode kroz različite aktivnosti, dok poverenje u načine lečenja 17 odsto pacijenata vidi na internetu, najveći procenat, nešto više od trećine ispitanika ima u lekare.

S tim se slaže i dr Lidija Kandolf Sekulović, dermatovenerolog koja kaže da 20 odsto ispitanika poverenje ima u udruženja pacijenata, a drugih 20 odsto u lekare “što je izuzetno dobro ali i da su zbog toga oni vrlo preopterećeni, s obzirom na uslove u kojima rade i da njih nema dovoljno jer je većina u kovid bolnicama“.

„Sa ovakvim rezultatima ne možemo da budemo zadovoljni. Najgori je podatak da 17,9 odsto pacijenata dobija informacije preko interneta. To, svakako, nije dobro i mislim da moramo da radimo na tome da u nekom narednom istraživanju veći procenat bude onih pacijenata koji će podatke dobijati od lekara“, rekao je Savo Pilipović, predsednik Udruženja pacijenata Srbije (UPS).

Iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje kažu je ovo istraživanje pokazalo da ispitanici najviše poverenja i informacija dobijaju od samih udruženja što je negde i za očekivati s obzirom na to da imaju najdirektniju i najučestaliju komunikaciju sa njiima.

Pacijenti su nedovoljno informisani o načinima lečenja 2
Foto: Miljan Gavrilović

„Apsolutno podržavam rad svih udruženja jer savršeno kanališu zahteve pacijenata. Republički fond, sa svog aspekta, takođe, preduzima brojne mere da što više promoviše i omogući svim licima što više saznanja i informacija o njihovim pravima lečenja, dostupnosti lekova. To pokušavamo kroz više različitih i-mejl adresa, telefonskom komunikacijom, pisanom komunikacijom. Svakodnevno imamo na desetine različitih obraćanja, od samih pacijenata ili članova njihove porodice“, kaže Vesna Vuković, direktorka Sektora za lekove RFZO.

Istakla je da je, prema rezultatima koje se odnose na većinski deo ispitanika, dostupnost inovativne terapije znatno lošija u odnosu na zemlje u okruženju, ali da će u narednom periodu taj rezultat biti značajno bolji.

Ono što je odličan podatak jeste da je u poslednjih pet godina na listu lekova stavljeno više od 50 inovativnih lekova, a prošle godine je omogućeno 16 novih inovativnih terapija.

„To i dalje nije dovoljno, imamo još mnogo prostora i potrebe za daljim unapređenjem, ali verujemo da je to dovoljan pokazatelj da ti brojevi najavljuju da će se u skorijem periodu Srbija značajno pridružiti tome i da će rezultati, po ovom pitanju, biti značajno bolji u nekom narednom ispitivanju“, zaključila je Vuković.

Dr Bojan Trkulja, direktor Udruženja inovativnih lekova „Inovia“ pohvalio je rad Udruženja pacijenata Srbije i Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

„Klinička istraživanja kod nas moraju da budu na mnogo višem nivou nego što jesu jer ta istraživanja predstavljaju sigurnost za pacijente. Smatram da treba da se radi na mnogo većoj edukaciji građana kada su kliničke studije u pitanju“, ističe Trkulja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari