Pacijentkinja koju je vređao epidemiolog na Infektivnom 1Foto: Privatna arhiva

Nišlijka Mirjana Jovanović, koja je još od 5. marta tražila da bude testirana na novi korona virus jer je stigla iz Bazela u Švajcarskoj – koja i po odluci Vlade Srbije spada u „krizne“ zemlje, i pri tom ima hronični bronhitis, a od pre više dana i simptome tog virusa, juče po podne je testirana i zadržana na niškoj Klinici za infektivne bolesti.

Ona je testirana nakon što je javno govorila o bezuspešnom sedmodnevnom pokušaju da to učini, kao i o postupku pripravnog epidemiologa niškog Instituta za javno zdravlje, koji joj je između ostalog zapretio: „Nemoj da vas nabijem tri dana na Infektivno, sa zaraženima.“

– Hitna pomoć je konačno došla po mene, odvezla me do Klinike za infektivne bolesti, gde je lekar u punoj zaštitnoj opremi jednoj ženi i meni uzeo bris „u sterilnim uslovima“ – ispred ulaznih vrata klinike. Kasnije me je lekarka ipak zadržala na Klinici, jer je htela da mi se urade i nalazi krivi zbog toga što imam hronični bronhitis, šećer i visok pritisak. Smeštena sam u izolovanu sobu sa kupatilom, sama sam u sobi, zdravstveni radnici su vrlo korektni. Čekam rezultate analize krvi i testa na koronu, koji bi trebalo da stignu najkasnije po podne, nakon čega će se doneti odluka da li ću ostati na klinici ili ću ići kući – rekla je Jovanović za naš list.

Pojedini zdravstveni radnici KC su se i danas javljali našem listu sa primedbama na dobijenu zaštitnu opremu, pre svega hirurške maske, koje su „neuobičajeno tanke“, „loše zalepljene“ i „raspadaju se prilikom stavljanja i skidanja“.

– Na pošiljkama i u dokumentaciji stoji da su proizvedene 2014. godine, rekli su oni. Uprava KC je prethodno saopštila da raspolaže dovoljnim količinama zaštitne opreme, a na naše pitanje o kvalitetu isporučenih maski nije odgovorila.

Niški KC je juče ujutru ponovio da se na Klinici za infektivne bolesti leči četvoro pacijenata kod kojih je „potvrđeno“ da su oboleli od novog korona virusa, što je inače informacija od prethodnih dana. Niški Institut za javno zdravlje je, međutim, u odgovoru našem listu naveo da su uzorci hospitalizovanih pacijenata tek prekjuče bili na testiranju u referentnoj laboratoriji „Torlak“, što znači da je rezultate trebalo očekivati najranije juče po podne. KC je juče ujutru naveo da je stanje ovih pacijenata „stabilno“, te da samo jedan od njih ima „umerene simptome“ korona virusa, dok su ostali „za sada bez simptoma“.

„Napad“ na rafove sa uljem i toalet papirom

Rafovi nekih hipermarketa u Nišu na kojima se nalaze brašno, ulje, šećer, testenine, pirinač i voda, poprilično su ispražnjeni. Prodavci kažu da je pojačana i tražnja za sredstvima za dezinfekciju i ličnu higijenu, među kojima i za toalet papirom.

O koroni sa kineskim lekarima

Juče je održana video-konferencija između Kine i zemalja centralne i istočne Evrope o suzbijanju kovida-19. Tim povodom direktor Infektivne klinike u Beogradu Goran Stevanović rekao je da su do sada imali nekoliko direktnih kontakata sa kolegama iz Kine i ocenio da je izuzetno značajno da se veliki broj ljudi, koji su u Srbiji uključeni u zbrinjavanje pacijenata i borbu protiv ove bolesti, konsultuje sa većim brojem stručnjaka iz zemlje koja u ovom trenutku ima najveći broj obolelih, ali je i najuspešnija u kontroli ove bolesti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari