Povodom novog paketa sankcija koji je napravljan kako bi se izvršio pritisak na Iran da odustane od svog nuklearnog programa saglasilo se šest zemalja koje će taj problem rešavati u Ujedinjenim nacijama. Britanski ambasador odmah je poslao Nacrt nestalnim članicama Saveta bezbednosti koje nisu učestvovale u pregovorima.

Povodom novog paketa sankcija koji je napravljan kako bi se izvršio pritisak na Iran da odustane od svog nuklearnog programa saglasilo se šest zemalja koje će taj problem rešavati u Ujedinjenim nacijama. Britanski ambasador odmah je poslao Nacrt nestalnim članicama Saveta bezbednosti koje nisu učestvovale u pregovorima. Paket obuhvata embargo na oružje i ekonomske sankcije.
Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad zvanično je zatražio da prisustvuje glasanju o Nacrt u Savetu bezbednosti. Iran insistira na tome da je njegov nuklearni program mirovnjački, ali zapadne vlade tvrde da Pjongjang želi da razvije nuklearno oružje. Prošlog decembra Savet bezbednosti je jednoglasno izglasao uvođenje prvog, ograničenog seta sankcija protiv Irana zbog odbijanja Pjongjanga da zaustavi obogaćivanje uranijuma. Poslednji paket uključuje i proširenje zamrzavanja imovine onima koji su povezani sa iranskim nuklearnim i raketnim programom, kao i zabranu novih pozajmica državi. Ambasadori Velike Britanije, Francuske, SAD, Kine, Rusije, pet stalnih članica Saveta bezbednosti i Nemačke složili su se povodom Nacrta rezolucije, nakon što je Teheran odbio da zaustavi obogaćivanje uranijuma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari