Pakistan je juče upozorio da je spreman za rat sa Indijom ukoliko ta zemlja izvede napad kao osvetu za krvave događaje u Mumbaju. Izjave pakistanskog ministra inostranih poslova Šaha Mehmuda Kurešija, koji je insistirao da njegova zemlja neće predati nijednog osumnjičenog za napade u Mumbaju, usledile su u trenutku ionako pojačanih tenzija između dva nuklearno naoružana suseda. „Ne želimo da rat, ali smo u potpunosti pripremljeni u slučaju da oni započnu rat protiv nas“, izjavio je Kureši. „Branićemo našu zemlju, ali nemamo želju za ratom“.


Indija je, s druge strane, saopštila da drži sve opcije otvorenim nakon prošlomesečnih terorističkih napada u Mumbaju, kada je ubijeno više od 170 ljudi. Indijski zvaničnici kažu da konzervativna grupa Laškar e Taiba, prisutna u Pakistanu iako ju je vlada zabranila, stoji iza krvoprolića u Mumbaju. Indijski mediji ukazuju da država možda planira napad na vojne kampove.

Kureši je izjavio da je uputio „potpuno jasnu poruku“ da njegova zemlja ne želi konflikt s Indijom. „Želimo prijateljstvo, mir i stabilnost, ali naša težnja za mirom ne bi trebalo da bude posmatrana kao slabost Pakistana“. Pakistanski ministar takođe je rekao da su indijski zahtevi za ekstradicijom osumnjičenih za napade u Mumbaju sporni i da Pakistan neće predati 16 uhapšenih osoba. „Oni su uhapšeni i sprovodimo sopstvenu istragu. Čak i ako se dokaže njihova krivica, oni neće biti predati Indiji“.

Indija i Pakistan su ratovali tri puta od sticanja nezavisnosti od Britanije i gotovo su bile na ivici rata 2001, nakon napada na indijski parlament za koji je okrivljena pakistanska grupa Laškar e Taiba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari