PAKT: Nismo ni sumnjali da će krivica za crvenu vodu u dolini Jadra biti pripisana zemljoradnicima 1Foto: wikipedia

Udruženje građana Podrinje anti-korupcijski tim (PAKT) iz Loznice i Koalicija organizacija protiv korupcije u životnoj sredini saopštile su danas da „nisu ni sumnjali“ da će na kraju krivica zbog promene boje vode u dolini Jadra „biti pripisana meštanima i zemljoradnicima“.

U saopštenju se navodi da je „nakon uznemirenja javnosti zbog pojave crvene vode“ u bari u mestu Slatina u dolini Jadra, Agenciji za zaštitu životne sredine (SEPA) trebalo deset dana „da bi samo izašla na teren i uzela uzorke vode“.

„Podsećamo da prema Arunskoj konvenciji i Zakonu o pristupu informacijama od javnog značaja, rok za obaveštavanje javnosti usled ekoloških akcidenata i uznemirene javnosti je 48 časova. Čak i nakon uzimanja uzoraka vode Agenciji je trebalo gotovo dve nedelje da saopšti rezultate, u koje nema razloga da ne verujemo“, navodi se u saopštenju.

PAKT dodaje da je SEPA zaključila da su uzročnici „cvetanja algi“ u predmetnoj bari zemljoradnici, „a da nisu pre toga analizirali makar najbliže bušotine kompanije Rio Tinto“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari