Palestina je od juče članica Organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (Unesko), što se smatra prvim značajnim uspehom Palestinske uprave od kako je njen predsednik Mahmud Abas u septembru zatražio punopravan prijem Palestine u Ujedinjene nacije.

Za odluku kojoj su se oštro suprotstavile Sjedinjene Države i Izrael, a podržala je ubedljiva većina – 107 članica Uneska – juče je glasala i Srbija, saznaje Danas iz diplomatskih izvora. Generalnoj konferenciji Uneska u Parizu juče je prisustvovao i ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić.

Protiv članstva Palestine bilo je 14 država, a osim Izraela i SAD među njima su i Nemačka, Holandija i Kanada. Uzdržani su bili predstavnici 52 zemlje. „Za“ su, između ostalih, bili Brazil, Rusija, Kina, Francuska i Indija, dok su Velika Britanija i Švajcarska bile uzdržane. Za odluku Srbije da podrži Palestinu je, prema diplomatskim izvorima, od presudnog značaja bilo držanje Organizacije za islamsku saradnju koja je insistirala na prijemu, budući da mnoge članice OIC nisu priznale Kosovo.

Izrael takođe nije priznao Kosovo zbog čega su kreatori srpske spoljne politike, prema nezvaničnim informacijama, odlučili da ne glasaju za prijem Palestine u Ujedinjene nacije. Sjedinjene Države su saopštile da su prekinule finansiranje Uneska zbog prijema Palestine u članstvo te organizacije. Prema zakonu iz devedesetih godina, u SAD je zabranjeno finansiranje agencija UN koje bi Palestinu primile kao kao punopravnu članicu. Mi treba da u novembru Unesku uplatimo 60 miliona dolara, ali to nećemo učiniti – rekla je novinarima portparol Stejt departmenta Viktorija Niland, prenela je Beta.

Bela kuća je saopštila da je glasanje u Unesku kojim je Palestina primljena u članstvo preuranjeno i kontraproduktivno za perspektivu željene obnove bliskoistočnih mirovnih pregovora. Generalni sekretar UN Ban Ki Mun apelovao je na sprovođenje konkretnih akcija da bi se održalo finansiranje Uneska.

Izraelski ambasador u Unesku Nimrod Barkan rekao je agenciji Frans pres da će zemlje koje su podržale zahtev za prijem Palestine u Unesko imati manji uticaj na Izrael.

Barkan je rezultat jučerašnjeg glasanja nazvao tragedijom. Jedan od delegata koji su glasali „za“ na sednici je uzviknuo „živela Palestina“.

EU protiv ishitrenih odluka

Brisel – Evropska unija pozvala je sve zemlje članice Uneska da nastave da podržavaju tu organizaciju i da ne donose „ishitrene odluke“ posle glasanja za prijem Palestine kao punopravnog člana. „Treba sve da učinimo da izbegnemo štetne posledice za delovanje ove organizacije Ujedinjenih nacija koja je stavila mir, iskorenjenje siromaštva i trajni razvoj i dijalog među kulturama u centar svog rada“, naveo je portparol šefice diplomatije EU Ketrin Ešton. Beta – AFP

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari