Palestinski predsednik Mahmud Abas podneće 23. septembra generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu zahtev za prijem palestinske države u svetsku organizaciju, izjavio je juče visoki palestinski zvaničnik. „Predsednik će 23. u 12.30 podneti zahtev Ban Ki Munu, osim ako ne bude ‘kredibilnog predloga’ za nastavak pregovora“, rekao je na konferenciji za novinare u Ramali šef palestinske diplomatije Rijad Al-Malki.


Malki je objasnio da je „sada prioritet da se ide u Savet bezbednosti i zatraži prijem“ palestinske države u UN. „Podnećemo zahtev da postanemo punopravna članica (UN) … Ali, otvoreni smo za sve sugestije i ideje koje bi mogle da dođu sa bilo koje strane, u cilju nastavka pregovora na čvrstim osnovama, uz jasne odrednice, jasan kalendar i jasne garancije“, rekao je Malki.

Zamenik ministra inostranih poslova Izraela Dani Ajalon upozorio je juče da će zahtev za pristupanje Palestinske države Ujedinjenim nacijama označiti kraj svih sporazumima zaključenim s Palestincima. „Ukoliko Palestinci donesu takvu unilateralnu odluku to će značiti poništavanje svih sporazuma, oslobodiće Izrael od svih svojih obaveza i Palestinci će za to snositi svu odgovornosti“, rekao je Ajalon izraelskom javnom radiju.

On je kazao da za sada ne želi da iznosi detalje o merama koje će Izrael preduzeti ukoliko Palestinci sprovedu svoju odluku da zatraže prijem Palestine u UN. Izraelski šef diplomatije Avidgor Liberman upozorio je u sredu na „teške posledice“ ako Palestinci zatraže priznavanje svoje države u UN.

Palestinski predsednik Mahmud Abas namerava iduće nedelje da podnese zahtev u Ujedinjenim nacijama da se Palestina primi kao punopravna članica, pošto Palestinci smatraju da su mirovni pregovori suviše dugo blokirani i da na taj način ne može da se ide dalje. Izrael i SAD protive se palestinskoj nameri i zalažu se za to da se dve strane vrate na direktne pregovore, zamrznute godinu dana. Uoči palestinske inicijative u UN, u toku je intenzivna diplomatska aktivnost. Šefica diplomatije EU Ketrin Ešton razgovarala je u sredu sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom i produžila boravak u Izraelu da bi nastavila konsultacije i pokušala da nađe kompromisno rešenje.

Američki predstavnici – izaslanik za Bliski istok Dejvid Hejl i specijalni savetnik američkog predsednika Baraka Obame, Denis Ros, pokušavaju da odvrate Palestince od inicijative u UN.

Evakuisana ambasada u Amanu

Gotovo celokupno osoblje izraelske ambasade u Jordanu je evakuisano uoči antiizraelskih protesta u Amanu, javili su juče listovi i TV stanice u jevrejskoj državi. Prema tim izveštajima, strahuje se da bi ambasada u Jordanu mogla biti napadnuta kao ambasada u Egiptu prošle sedmice. U Jordanu je sazvan „marš miliona“ protiv izraelske misije u Amanu. Izraelsko ministarstvo spoljnih poslova nije želelo da komentariše navode o evakuaciji, i samo je reklo da osoblje uobičajeno napušta Jordan četvrtkom, uoči muslimanskog vikenda.

Čaves podržava inicijativu

Karakas – Venecuela podržava Palestince u nameri da od Ujedinjenih nacija zatraže priznanje svoje države. Predsednik Ugo Čaves juče je rekao da u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija očekuje živu debatu kada se bude raspravljalo o priznanju nezavisne palestinske države. Prema Čavesovim rečima, „vreme je da Palestina bude priznata kao država“ i da dobije stolicu u UN.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari