Pamtimo žene silovane u ratu u BiH 1

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv seksualnog nasilja u sukobima, koji se obeležava svakog 19. juna, Žene u crnom održaće sutra u Foči protest u crnini i ćutanju.

Kako ukazuju iz ove nevladine organizacije, Foča je tokom rata u BiH postala sinonim za masovna, sistematska silovanja žena i devojčica, kao i za vojno seksualno ropstvo i prodaju i kupovinu žena. Žene u crnom protestom u Foči žele da podsete da je tokom rata u BiH silovano oko 20.000 žena, da su najbrojnije žrtve bile bosanske Muslimanke, dok je među počiniocima bilo najviše bosanskih Srba; da je tokom rata u BiH, Foča bila mesto verovatno najvećeg sistematskog seksualnog nasilja i silovanja u ratu; da iskažu solidarnost i saosećanje prema ženama koje su prošle kroz seksualno nasilje, kako onima koje su ubijene, tako i onima koje su preživele; upute jasan stav državnim institucijama Srbije da će nastaviti da izgrađuju politiku sećanja kao odgovornost u odnosu na zločine počinjene u naše ime tokom rata u BiH.

„Svi tragovi postojanja i kulturno nasleđe Bošnjaka su izbrisani iz područja zahvaćenih napadom srpskih snaga. Skoro ni jedan Bošnjak nije ostao u Foči. Sve džamije su srušene. U januaru 1994. srpske vlasti su „okrunile“ etničko čišćenje Foče preimenujući Foču u „Srbinje“, podsećaju Žene u crnom.

U zločinima u Foči je prema podacima prikupljenim do 2006. od strane Istraživačko dokumentacionog centra iz Sarajeva nestalo 2.704 građana nesrpske nacionalnosti, mahom Bošnjaka. Od tog broja je za 1.899 ljudi potvrđeno da su ubijeni, a 853 se još uvek vode kao nestali. Presudom Fočanskoj trojci (Dragoljub Kunarac, Radomir Kovač, Zoran Vuković), Haški tribunal je 2001. prvi put u istoriji međunarodnog humanitarnog prava seksualno ropstvo u ratu kvalifikovao kao zločin protiv čovečnosti. Sud BiH osudio je Radovana Stankovića (20 godina), Neđa Samardžića (24 godine) i Gojka Janković (34 godine).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari