Pančevka Anka od presovane vune pravi unikatne predmete 1Foto: Isidora Atanacković

Ima žena po Srbiji, koje čuvaju od zaborava stare zanate. Prebirajući po tezgi punoj svojih rukotvorina, Pančevka Anka, govori o tome kako je vuna po prvi put ušla u njen život, pre nepunih 10 godina.

„U početku sam radila nakit, ogrlice i broševe od vune, metodom valjanja vune, nešto kasnije, kada sam malo bolje izučila zanat počela da kombinujem razne tehnike starog zanata, tako da kod mene možete videti i razne komade garderobe urađene tehnikom pletenja i tehnikom valjanja vune, kao i vezom i zlatovezom“, otkriva nam Anka svoju priču o ovom starom zanatu.

Presovanu (pustovanu) vunu Anka pretvara u razne odevne predmete, tako da kod nje možete naći pregršt odeće, šešira, kapa, šalova, jakni, torbi i patika, kao i raznih ukrasnih i namenskih predmeta za kućnu upotrebu.

Spominje da se od skoro bavi i farbanjem svile prirodnim materijalima i biljkama, tako da su svi njeni proizvodi napravljeni ručno od isključivo prirodnih materija vune, kože i svile.

U svaki proizvod je uloženo mnogo vremena i truda, kaže Anka, dok nam objašnjava kako slika vunom razne prizore na tašnama i garderobi.

„Znate, to se slaže deo po deo, ređaju se boje, čekam da se osuše jer se vuna meša sa vodom i sapunom, pa onda ako se pomeri slika u toku noći, popravljam pincetama i heklicama deo po deo“, navodi Anka za Danas.

Ima registrovanu zanatsku radnju pod imenom „Anka i razigrana vuna“, izlaže po sajmovima, manifestacijama i izrađuje stvari po narudžbini.

Kako kaže, od svog rada najviše naplati materijal koji je vrlo skup kako bi joj se uopšte posao isplatio.

Najčešće prodaje na tezgama u centru Pančeva koje je grad obezbedio i dao na besplatno korišćenje preduzetnicima koji se bave ručnim radom, zaboravljenim delatnostima, i prehrambenim proizvodima.

„To mi najviše odgovara jer sam ja Pančevka, blizu mi je, mogu da dođem kada meni odgovara, i ako ne ide, da odem kući“, dodaje ona.

Kod nje kupuju i mladi i stari, a kako kaže, najveći problem je kad ponekad mušterije naruče stvar i na nju zaborave, pa prođe neko vreme dok ona ponovo uspe da je proda.

Primećuje da se u poslednjih par godina davno zaboravljeni zanati „vraćaju na mala vrata“. Da li zbog povećanja nezaposlenosti, ili zbog sadašnje epidemije korona virusa, nije sigurna, ali tvrdi da u poslednje vreme mnogi ljudi pronalaze svoje mesto u ovom poslu.

Ponosno kaže da su svi dezeni, šare, kombinacije boja i slike proizvod njene mašte i kreativnosti i da se izuzetno trudi da svaki proizvod koji izađe iz njene radionice bude potpuno unikatan i pravo umetničko delo koje govori samo za sebe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari