Pančić: Ako su novinari najvažnija opozicija, onda je društvo u dubokom problemu 1Foto: Novi optimizam

U Šapcu je sinoć održana druga tribina u okviru „Zone Novog Optimizma“ pod nazivom „Opoziciono ili nezavisno novinarstvo?“.

Pred brojnom publikom na Gradskom trgu govorili su glavni i odgovorni urednik nedeljnika NIN Milan Ćulibrk, novinarka nedeljnika „Novi Magazin“ Jelka Jovanović, Hrvoje Zovko kao predsednik Hrvatskog novinarskog društva, zatim glavni i odgovorni urednik lista „Danas“ Dragoljub Draža Petrović, Sanja Kljajić iz Deutsche Welle-a, novinar nedeljnika „Vreme“ Teofil Pančić, dok je ispred agencije Beta govorila Zlata Kureš. Tribinu je i ovoga puta vodila novinarka Milica Kravić Aksamit.

„Ako su novinari najvažnija opozicija, onda to znači da je naše društvo u dubokom problemu“ poručio je kolumnista „Vremena“ Teofil Pančić, dodajući da su novinari ključni opozicionari uvek kada u društvu vlada najveća represija.

Da je stanje u društvu alarmantno kada je reč o slobodi medija i javnom iznošenju slobodne misli, potvrđeno je i na drugoj večeri „Zone Novog optimizma“ na Gradskom trgu, kada je početak tribine na desetak minuta omela grupa bliska vlasti, uzvikujući poznate parole na račun gradonačelnika Šapca.

O tome zašto se mediji koji rade profesionalno nazivaju opozicionima i koliko je taj termin nepravilan, pričao je  predsednik Hrvatskog novinarskog društva Hrvoje Zovko.

„Novinarstvo mora biti neovisno, i u službi javnosti a ne vlasti ili opozicije“, kratko i jasno zaključio je on, dok je kritiku u vezi sa shvatanjem suštine novinarstva uputio opoziciji glodur „Danasa“ Dragoljub Draža Petrović, rekavši da se opozicija dosta „razmazila“, jer očekuje da mediji koji nisu režimski i kupljeni, budu automatski „njihovi“.

Ozbiljna diskusija potegla se na Gradskom trgu i u vezi sa finansijskim pritiscima na medije i učešćem države u vlasništvu mnogih kuća. Novinarka „Bete“ Zlata Kureš rekla je da zabrinjava činjenica što nema podataka o tome kako država “ulaže” u medije, odnosno koji su tokovi novca kojim se mediji kupuju i kontrolišu.

„U svim nezavisnim medijima se oseća teška finansijska situacija,  vlast se trudi da imamo što manje oglasa i na druge načine vrši udare na nas“, tvrdi novinarka nedeljnika „Novi magazin“ Jelka Jovanović .

O ličnim borbama, sukobima unutar redakcije, ostavkama na Javnim servisima zbog cenzura govorili su novinarka Sanja Kljajić i novinar Hrvoje Zovko.

„Ja sam kroz rad na „Dojče Veleu“ našla način da radim slobodno ali to nije rešenje za celu struku. Nezavisni i kvalitetni novinari moraju biti na javnim servisima“, istakla je bivša novinarka RTV-a Sanja Kljajić.

„Ja sam se u HRT-u suočio sa cenzurom, kada je na vlast došao Karamarko i kada se vratio HDZ”, objasnio je nekadašnji urednik Javnog servisa u Hrvatskoj Hrvoje Zovko, koji je i dalje u radnom sporu sa bivšom firmom i suočava se za obiljnim pretnjama i tužbama zbog insistiranja na slobodnom izveštavanju.

Zaključak tribine „Opoziciono ili nezavisno novinarstvo”- Mediji pod pritiskom politike, bio je ipak optimističan, uz ohrabrenje da je potrebno vreme i rad da bi se izgradila slobodna misao u društvu. Zbog toga su otvoreni razgovori u gradovima, na trgovima, važni, a Šabac je retko mesto gde je to moguće.

„Da nezavisni mediji nisu stalno insistirali na istini, ljudskim pravima, demokratksim principima, ovo društvo bi prekrila mahovina“, podsetio je Teofil Pančić.

„Demokratija i sloboda medija nisu zapakovane stvari koje jednom dobijete i uvek imate. To je stalna borba“, opomenula nas je sinoć novinarka Zlata Kureš, upirući prstom u pravac kojeg treba da se držimo.

„Zona Novog optimizma”, koju zajednički organizuju udruženje „Novi Optimizam“ i RTV Šabac, nastavlja se i večeras od 20 časova sa temom o političkom aktivizmu. Treća tribina „Građanski marš: Protesti u Srbiji- buđenje solidarnosti?!“ pokrenuće pitanje naše spremnosti da se uključimo kao društvo u donošenje odluka, bilo kroz udruženja, organizacije, pokrete ili partije, navode u najavi. Sve tribine možete pratiti i putem prenosa na Šabačkoj televiziji ili uživo na fejsbuk stranicama Novi optimizam i Danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.