Pandemija negativno uticala na životne navike 1Foto: Promo/Mozzart

Iako većina (88 odsto) devojčica misli da je važno da se devojčice bave sportom, više od polovine njih (čak 57 odsto), zna samo nekoliko devojčica iz njihove škole, koje zapravo treniraju neki sport, jedan je od rezultata ankete „Devojčice i fizička aktivnost“, koju je u novembru sproveo Institut za ženski sport.

Anketa, koja je sprovedena među devojčicama osnovnoškolskog uzrasta i njihovim roditeljima, pokazala je i da svaka treća devojčica (35 odsto njih) misli da se u njihovom okruženju dečaci više bave sportom.

Ponosni smo na podatke da su skoro sve devojčice, čak 95 odsto njih, primetile pozitivne razlike od kada treniraju, da je skoro svaka druga devojčica, 40 odsto njih, prvi put probala neki sport u našim školama, i da su skoro sve devojčice, 94 odsto njih, izjavile je da im se veoma sviđaju treninzi“, izjavila je Jelena Pavićević, koordinator Instituta za ženski sport.

Rezultati ankete otkrili su i da 86 odsto devojčica primećuje da ima više energije od kada trenira, a skoro svaka treća, odnosno 34 odsto njih, da je bolje raspoložena od kada redovno trenira.

Skoro polovina devojčica poželelo je da se bavi sportom jer su im to roditelji preporučili (47 odsto), a 26 odsto njih je videlo od drugarica. Devojčice  prema anketi, najčešće počnu da treniraju sport između pete i osme godine (47 odsto), sa manje od pet njih 34 odsto, a sa više od osam njih 11 odsto.

Na drugoj strani, svi anketirani roditelji smatraju da fizička aktivnost ima veoma veliki uticaj na pravilan razvoj devojčica, a velika većina, 80 odsto njih misli da časovi fizičkog u školi nisu dovoljni.

Iako su roditelji upisali svoje devojčice na sport, skoro polovina njih (45 odsto) nema redovnu fizičku aktivnost, a većina roditelja (62 odsto) je izjavila da je pandemija negativno uticala na promenu navika u porodici.

Većina roditelja – 80 odsto primetilo je neku pozitivnu promenu kod devojčice od kada trenira.

Takođe velika većina roditelja misli da su škole sporta nedostupne za devojčice jer su skupe (38 odsto), nema ih dovoljno (36 odsto) ili su namenjene dečacima (13 odsto).

Anketa je sprovedena u novembru u pet gradova u Srbiji, Beogradu, Zrenjaninu, Kikindi, Požarevcu i Vrnjačkoj Banji, na uzorku od 200 devojčica koje treniraju u besplatnim školama sportova Instituta za ženski sport i njihovih roditelja.

Institut za ženski sport, vodeća je organizacija za ženski rekreativni i profesionalni sport u jugoistočnoj Evropi, koju vode vrhunski svetski sportski stručnjaci. Besplatnim školama sportova podržavamo devojčice u Srbiji da ostvare svoj puni potencijal u životu kroz fizičku aktivnost i bavljenje sportom. 2 od 3 devojčice uzrasta 7 do 14 godina nema redovne sportske aktivnosti, a na svakom nivou bavljenja sportom mnogo je manje devojčica i žena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari