Panel: Preduslov za bolji kvalitet života je obezbeđivanje infrastrukture 1Foto: Pixabay / weisanjiang

Obezbeđivanje osnovne infrastrukture i ulaganja u ustanove iz oblasti zdravstva, školstva i socijalne zaštite jesu preduslovi za dobijanje boljeg kvaliteta života za građane, zaključak je sednice Kluba gradova i opština sa povoljnim poslovnim okruženjem (BFC Klub) koja je održana danas u prostorijama Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

„Konstituišemo klub gradova i opština po meri privrede koji rade na tome da stvore dobar ambijent za domaću privredu i da pruže efikasne usluge svim svojim građanima. Ovaj klub formirali su gradovi koji primenjuju standarde u ovoj oblasti. To znači da svi gradovi koji steknu ovaj sertifikat imaju planove razvoja, plan kapitalnih ulaganja, kancelariju za lokalni razvoj, privredni savet i nastoje da pojednostave postupke koji su u njihovoj nadležnosti, a tiču se građana i privrede“, rekla je izvršna dirketorka NALED-a Violeta Jovanović.

Ona je istakla da je posebna tema kako održati takav standard u „vreme neizvesnosti“ i da se zbog toga vodi dijalog sa nadležnim ministarstvom.

„Tema celog ovog poduhvata jeste ekonomski razvoj lokalnih samouprava, pogotovo povoljno poslovno okruženje koje je jedan od preduslova za razvoj“, rekao je ministar za javna ulaganja Srbije Marko Blagojević.

Naglasio je da je veoma značajno da se saradnja nastavi sa velikim lokalnim samoupravama kao što su gradovi jer „oni služe kao primer i generator za razvoj manjih samouprava“.

Podsetio je da je nekada Kancelarija, a sada Ministarstvo za javna ulaganja, imala veliki broj projekata u sektorima zdravstva, prosvete, socijalne zaštite, kulture i sporta.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski je podsetila da je pre godinu dana 25 lokalnih samouprava potpisalo dokukument i obavezalo se da sa NALED-om radi na pomoći opštinama i gradovima, kako bi njihovo okruženje bilo još povoljnije. „Uspeli smo da pomognemo i lokalnim samoupravama u devastiranom području, da neke od njih možda i izađu iz kluba nerazvijenih, tako što smo radili na temama koje su jako važne za nas na lokalu. To su teme kao što je ekspropirijacija zemljišta i legalizacija, a zalagali smo se za ukidanje konverzije i otovorili dosta dijaloga“, rekla je Sotirovski.

Naglasila je da se od države očekuje otvaranje mnogih pitanja, ali da možda i neki zakoni budu promenjeni kao i da lokalne samouprave ukažu šta na lokalu nije u redu.

Trenutno je u Klubu 25 gradova i opština sa povoljnim poslovnim okruženjem, od toga je 10 koji imaju sertifikat, a ostali su u procesu dobijanja te potvrde. U regionu 44 lokalne samouprave imaju taj sertifikat.

Teme sednice bile su i podrška lokalnim samoupravama u upravljanju komunalnim delatnostima, uspostavljanje jedinstvenog onlajn registra pasa lutalica u cilju sprečavanja zloupotreba, kao i evidentiranje i unapređenje upravljanja javnom imovinom na teritoriji opština i gradova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari