Papa Franja je u svojoj prvoj poslanici, Evangelii Gaudium, na 225 strana izložio kako bi trebalo reformisati Rimokatoličku crkvu s ciljem da postane milosrdnija, bliža siromašnima i ugnjetavanima, i osudio svetski finansijski sistem zbog marginalizacije siromašnih.

U sredu, dan posle objavljivanja poslanice, papa se pojavio u bundi pred hiljadama vernika i poručio im da su hrabri što su izašli po ciči zimi koja je, potpomognuta ledenim vetrom, okovala Italiju. Poslanica koja se u prevodu zove „Radost jevanđelja“, drugi je veliki papin dokument, ali prvi koji je on napisao, s obzirom da je encikliku „Svetlost vere“, objavljenu jula, gotovo u potpunosti napisao njegov prethodnik papa Benedikt Šesnaesti pre nego što se povukao.

U novom dokumentu papa je objedinio sve što je poslednjih meseci govorio, propovedao i pisao u nameri da pažnju crkve preusmeri sa doktrine na „radost ukazivanja dobrodošlice“, kako bi crkva privukla vernike u svetu kojim dominiraju sekularizacija i ogromne razlike u prihodima.

Papa je u tekstu ekonomske teorije koje favorizuju poreske olakšice za bogate osudio kao nedokazane i naivne i ocenio da se one zasnivaju na shvatanju da preživljavaju najjači i da se „moćni hrane nemoćnima“, ne vodeći računa ni o etici, ni o prirodi, čak ni o bogu. „Novac mora da služi, a ne da vlada!“ napisao je papa, pozvavši političare da reformišu sistem. „Papa voli svakog podjednako – i bogatog i siromašnog, ali je obavezan u ime božje da podseti sve i svakog da bogati moraju pomagati, poštovati siromašne“, rekao je.

Bolja crkva u ranama

Papa je rekao kakvu crkvu želi: „Više mi se dopada crkva koje je u modricama, ranama i prljavštini zato što je na ulici, nego crkva koja je nezdrava zbog skučenosti i držanja za sopstvenu bezbednost. Ne želim crkvu koja stremi tome da bude u centru, a onda se uhvati u mrežu opsesija i procedura“, napisao je papa. „Više od straha da ćemo skrenuti s puta, nadam se da će nas ganuti strah od ćutanja struktura koje nam pružaju lažni osećaj bezbednosti, u okviru pravila koja nas čine preoštrim sudijama, u okviru navika koje nam daju osećaj sigurnosti, dok su nam istovremeno pred vratima ljudi koji umiru od gladi, a Isus nam neumorno poručuje: ‘Dajte im nešto da jedu’“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari