Parolom "Kad se vojska na Kosovo vrati..." prekrečeni murali Juriju Gagarinu i Džonu Ridu u Zemunu (FOTO) 1Foto: Savez komunističke omladine Jugoslavije

Savez komunističke omladine Jugoslavije sa gnušanjem obavestio je javnost da su u noći između petka i subote murali Juriju Gagarinu i Džonu Ridu prekrečeni u Zemunu. Murali su prekrečeni parolom „Kad se vojska na Kosovo vrati…“

Iz Saveza komunističke omladine Jugoslavije napominju da ovaj šablonski grafit nema nikakve veze sa iskazivanjem patriotskih osećanja, već skrnavljenje dva umetnička dela mladih akademskih slikara koji su ulepšavali Zemun i Beograd.

„Ovim činom, građani Zemuna su zgroženi, jer je neko na nekreativan način, bez ikakvog razloga skrnavio nečiji umetnički rad i trud“, ističu iz Saveza komuinističke omladine Jugoslavije.

Zidovi koji su predstavljali godinama ruglo na zemunskom keju, zahvaljući četvoro mladih akademskih umetnika postali su lepše mesto na radost građana Zemuna i Beograda.

Građani Zemuna su mahom ogorčeni i besni, a u prilog tome govore komentari na društvenim mrežama. Prekrečena umetnička dela su pored estetskog, imala i edukativni karakter preko murala u komunikaciji sa mlađim generacijama.

„Namera, neznanje i glupost onih koji su prekrečili murale Juriju Gagarinu i Džonu Ridu, predstavlja činjenicu da su oni oskrnavili istorijske ličnosti koji su prepoznati kao simboli u današnjoj Rusiji, a koja podržava Srbiju po pitanju njenog teritorijalnog integriteta i suvereniteta. Poruka koja je tim činom poslata Rusiji je kao kad bi neko u toj zemlji prekrečio Nikolu Teslu i napisao „Krim je Rusija“ i tvrdio da je to prijateljski čin“, dodaju u saopštenju.

Mural Juriju Gagarinu su oslikale mlade akademske umetnice Helena i Teodora Jovanović u znak 60 godina od osvajanja kosmosa 2021. godine, a Džonu Ridu, Darko Pantelić i Margarita Smailova 2023. godine.

Parolom "Kad se vojska na Kosovo vrati..." prekrečeni murali Juriju Gagarinu i Džonu Ridu u Zemunu (FOTO) 2
Foto: Savez komunističke omladine Jugoslavije

Jurij Gagarin je bio sovjetski kosmonaut, narodni heroj Sovjetskog saveza (SSSR) i dobitnik brojnih drugih sovjetskih i međunarodnih medalja i priznanja, među kojima i jugoslovenskih. Jurij Gagarin predstavlja danas simbol ne samo u Rusiji, već u čitavom svetu. Njegovo delo je oličenje da snovi mogu postati stvarnost, kao i trijumf nauke koja doprinosi boljitku čovečanstva. Jedan od najprometnijih bulevara na Novom Beogradu nosi sa pravom njegovo ime.

Džon Rid je bio američki ratni izveštač, pisac, osnivač Komunističke partije SAD, veliki prijatelj srpskog naroda i humanista. Zahvaljući njegovim ratnim izveštajima iz Srbije, svet se upoznao sa užasnim stradanjima koje je austrougarska vojska počinila u Srbiji. Dela Džona Rida predstavljaju svetsku istorijsku baštinu, a sahranjen je pod zidinama Kremlja, te je jedan od retkih Amerikanaca koji je simbol i u današnjoj Rusiji.

Parolom "Kad se vojska na Kosovo vrati..." prekrečeni murali Juriju Gagarinu i Džonu Ridu u Zemunu (FOTO) 3
Foto: Savez komunističke omladine Jugoslavije

„Savez komunističke omladine Jugoslavije smatra da su Kosovo i Metohija neotuđivi deo Srbije i mi smo jedni od retkih u Srbiji koji smemo da jasno kažemo da je taj deo naše zemlje okupiran od strane SAD i NATO pakta. Mi smo protiv imperijalističke i lažne države Kosovo organizovali na stotine međunarodnih akcija i niz drugih aktivnosti u Srbiji, te nemamo nikakvu potrebu da se bilo kome pravdamo po pitanju našeg patriotizma. Međutim, krečenje murala u Zemunu Juriju Ggarinu i Džonu Ridu ne predstavlja nikakv čin patriotizma, već banalosti i gluposti, čijim šablonizmom su oskranvljena umetnička dela koja su bila prepoznata u Zemunu i Beogradu“, podsećaju iz Saveza.

Ovim primitivnim činom, kako kažu, nisu samo prekrečena umetnička dela, već su prekrečene istorijske ličnosti koje su bili veliki prijatelji naše zemlje i našeg naroda.

„Ova budalaština je naišla na opravdani gnev građana i nanela veliku štetu ugledu Zemuna, Beograda i Srbije. SKOJ će nastavniti da podržava mlade umetnike koji će svojim delima obogaćivati ulice našeg grada, a svojom kreativnošću i radom će se boriti protiv gluposti i vandalizma. “Domovina se brani lepotom i lepim vaspitanjem”, a ne banalnošću i primitivzmom!“, zaključuju iz Saveza komunističke omladine  Jugoslavije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari