Pašalić: Pogibije radnika se nastavljaju, male kazne ohrabruju prekršioce 1Zoran Pašalić Foto: Medija centar

Zaštitnik građana Zoran Pašalić izjavio je da se nastavlja tragični niz pogibija na srpskim gradilištima i radnim mestima, uprkos brojnim apelima i upozorenjima, koja su upućena iz ove institucije, ali i najavama da će pitanje bezbednosti na radu dobiti pažnju kakvu zaslužuje.

U poslednja dva dana u Srbiji su poginula dva radnika na gradilištima, a pre nekoliko dana u jednom danu čak dvojica radnika stradala su u odvojenim nesrećama.

„Slike neobezbeđenih gradilišta, radnika bez šlemova i nephodne opreme, nedovoljan broj inspektora u nadzoru svakodnevnog radnog procesa, kao i preventivnih obilazaka gradilišta, ključni su problemi na koje Zaštitnik građana mesecima upozorava. Radnici stradaju na gradilištima i zbog neodgovarajućih uslova rada za koje su odgovorni poslodavci koji, pored inspektora, takođe moraju da snose odgovornost za bezbednost, kao što neko mora da odgovara i za pogibije radnike“, poručio je Pašalić.

Zakon o inspekcijskom nadzoru, član 17. stav 1, koji se primenjuje u najvećem broju slučajeva, nalaže da inspektori moraju da najave kontrolu tri dana ranije pre nego što krenu u obilazak gradilišta, što ne samo da obesmišljava njihov rad, već i ceo sistem zaštite radnika na gradilištu, ocenio je zaštitnik građana.

Kako se navodi, inspekcijski nadzor može da počne bez obaveštavanja, što se retko primenjuje i to samo kada postoje razlozi za neodložno postupanje ili opravdana bojazan da bi obaveštenje umanjilo ostvarenje cilja inspekcijskog nadzora ili kada to nalaže zaštita javnog interesa, odnosno otklanjanje opasnosti po život ili zdravlje ljudi, imovinu, prava i interese zaposlenih i drugih radno angažovanih lica ili potrošača, privredu, životnu sredinu, biljni ili životinjski svet, komunalni red ili bezbednost, saglasno delokrugu inspekcije.

Takođe i ukoliko postoji opasnost da će nadzirani subjekat ili treće lice sakriti, uništiti, prepraviti, oštetiti ili delimično ili potpuno učiniti neupotrebljivom ispravu, koja može poslužiti kao dokaz u postupku inspekcijskog
nadzora, odnosno u postupku koji se vodi pred sudom ili drugim organom.

Zaštitnik građana je istakao da su kazne za poslodavce, koji ne poštuju zakon male, da se slučajevi se ne rešavaju i da zato  ima čak 47 odsto onih koji zastare i nikad ne budu rešeni.

„Neizvesnost kažnjavanja, male kazne za prekršioce i zastarelost slučajeva ohrabruju prekršioce na nepoštovanje zakona, jer pretpostavljaju da neće trpeti sankciju ili da eventualna sankcija neće ugroziti njihov rad. Tragični slučajevi mogli su biti sprečeni da je poslodavac poštovao zakon o bezbednosti radnika, a da su inspekcijski nadzori bili preventivni i redovni“, naglasio je Pašalić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari