Pašalić povodom "Dečje nedelje": Imamo obavezu da deci stvorimo bezbedno okruženje 1foto FoNet Milica Vučković

Zaštitnik građana Zoran Pašalić izjavio je danas da kao pojedinci i kao društvo imamo obavezu da deci stvorimo bezbedno okruženje, u kojem će moći da se u potpunosti razvijaju kao zdravi i odgovorni pojedinci.

Nepoštovanje prava dece ne pogađa samo decu. Pitanja prava dece tiču se svakoga i utiču na život svih nas i zato je neophodno da i mi odrasli i deca razumemo pojam prava, da znaju koja su njihova, da nauče da saosećaju sa onima kojima su ta prava ugrožena i da budu osposobljeni da preduzimaju akcije u korist svojih, i prava drugih, naveo je Pašalić u pisanoj izjavi povodom „Dečje nedelje“, koja se ove godine održava od 1. do 8. oktobra.

On je istakao da svi imamo i dužnost i obavezu da deci omogućimo bezbrižno detinjstvo i zdrav psihofizički razvoj, a glavni preduslovi za to su stalno promovisanje solidarnosti i empatije, nulta tolerancija na svaku vrstu nasilja i negovanje vršnjačke ali i međugeneracijske tolerancije.

Pašalić je istakao da se prava dece moraju poštovati i štiti u svakom momentu, da deca moraju biti zaštićena od svake vrste nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja, ali da istovremeno moraju biti osnažena da postanu svesna prava koja imaju drugi članovi društva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari