Pašalić: Pratimo aktuelne ustavne promene koje se odnose na rad sudova 1Zoran Pašalić Foto: Medija centar

Institucija Zaštitnika građana prati aktuelne ustavne promene koje se odnose na rad sudova, kako zbog velikog broja gradjana koji se obraćaju nezadovoljni radom sudova, tako i zbog brojnih obraćanja sudija koji u okviru sudskog sistema ne mogu da pronađu zaštitu za probleme koje imaju, izjavio je danas ombudsman Zoran Pašalić.

Pašalić je u pisanoj izjavi naveo da činjenica da se Zaštitniku gradjana obraćaju i sudije „koje veoma dobro znaju da zbog ustavno-pravnih i zakonskih ograničenja ovo nije institucija kojoj treba da se obrate“ pokazuje da „unutar sudskog sistema ne mogu da nadju rešenje“.

„Mnogi ombudsmani u razvijenim evropskih demokratijama imaju nadležnost kontrole rada sudske uprave. I Venecijanskim principima iz 2019. godine ukazuje se na nadležnost ombudsmana u oblasti pravosudja, na obezbedjivanje efikasnosti postupka i administrativnog funkcionisanja tog sistema“, rekao je Pašalić.

On je dodao da „ustavni amandmani koji se razmatraju u Narodnoj skupštini prepoznaju ulogu Zaštitnika gradjana pri izboru članova Visokog saveta sudstva, Visokog saveta tužilaca i Vrhovnog javnog tužioca“, ali da uprkos tome, Zaštitnik građana „ni po Ustavu, ni po starom a ni po novom Zakonu o Zaštitniku gradjana nema nadležnost kontrole rada sudske uprave“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari