Zaštitnik građana: Teče rok od 10 dana da se Arhitektonski fakultet izjasni o slučaju seksualnog uznemiravanja 1Foto: Shutterstock/Fernando Duarte Nogueira

Zaštitnik građana Zoran Pašalić izjavio je danas da od ponedeljka teče rok od 10 dana u kojem Arhitektonski fakultet u Beogradu treba da se izjasni o slučaju seksualnog uznemiravanja u toj instituciji i poručio da treba raditi na tome da se osnaže i studenti drugih fakulteta da prijave eventualno nasilje ili uznemiravanje.

Poslali smo dopis upravi fakulteta, kao i svakoj instituciji i tražili smo određene informacije o tome da li imaju saznanja da je bilo seksualnog uznemiravanja na tom fakultetu među studentima i zaposlenima, rekao je Pašalić za K1 televiziju.

Ako jeste bilo, naveo je Pašalić, zanima nas kako su postupili i koliko su studenti upoznati sa Pravilnikom o sprečavanju i zaštiti od seksualnog uznemiravanja Univerziteta u Beogradu.

Mi sada želimo da se usredsredimo na sve fakultete u Srbiji. Osnovno je da nema tolerancije na to, tome se mora stati na put, to vređa integritet studenata, naglasio je Pašalić.

On je podsetio da je Senat Univerziteta u Beogradu doneo Pravilnik o zaštiti i sprečavanju seksualnog uznemiravanja.

Mi pritiskom želimo da alarmiramo da se na to reaguje. Sistem mora apsolutno da stvori takvu klimu u društvu, da ako se nekome to desi, da bude oslobođen od straha da to prijavi. Veliki broj fakulteta je označen kao mesto gde se sistematski sprovodi seksualno uznemiravanje, rekao je Pašalić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari