Univerzitetski ombudsman nije nadležan da postupa po prijavama za seksualno uznemiravanje 1Foto: Shutterstock/Fernando Duarte Nogueira

Univerzitetski ombudsman nije nadležan da postupa po prijavama za seksualno uznemiravanje – kaže za Danas Mladen Milošević, Ombudsman Univerziteta u Beogradu, odgovarajući na pitanje našeg lista može li on da reaguje na prijave o seksualnom uznemiravanju o kojima su anonimno svedočili studenti Arhitektonskog fakulteta.

– Zaštita od seksualnog uznemiravanja na Univerzitetu je regulisana posebnim univerzitetskim pravilnikom. Pojedini fakulteti imaju i sopstvene opšte akte kojima regulišu ovu materiju. Mislim da je važno pomenuti i da polno uznemiravanje predstavlja krivično delo koje se goni po predlogu oštećenog, shodno članu 182a Krivičnog zakonika Republike Srbije. Dakle, reč je o pojavi za čiju prevenciju i suzbijanje nisu isključivo nadležni univerzitetski i fakultetski organi – kaže profesor Milošević.

On kaže da univerzitetski ombudsman nije nadležan da postupa po prijavama za seksualno uznemiravanje, a ukoliko organi i tela fakulteta propuste da preduzmu propisane mere, ombudsman je ovlašćen da, po pritužbi neposredno zainteresovanog lica, sprovede postupak nadzora i kontrole zakonitosti i celishodnosti rada visokoškolske ustanove.

Takođe, ombudsman može da pruži pravni savet članu akademske zajednice ili organu visokoškolske ustanove, navodi Milošević.

Kako je Danas ranije pisao, društvenim mrežama šire se ispovesti anonimnih studentkinja Arhitektonskog fakulteta koje opisuju situacije seksualnog uznemiravanja, od toga da su bile izložene nepristojnim i neprimerenim komentarima, fizičkim dodirima i gestovima jednog profesora zbog kojih su se osećale nelagodno.

Ispitne obaveze studenata sa studijske celine na kojoj predaje profesor Arhitektonskog fakulteta, koga su studentkinje u anonimnim svedočenjima optužile za seksualno uznemiravanje, u ovom momentu privremeno će preuzeti komisija departmana za arhitekturu, kaže za Danas Vladimir Lojanica, dekan Arhitektonskog fakulteta.

Na Univerzitetu u Beogradu je oduvek bilo priča o neprimerenom ponašanju nekih nastavnika i saradnika i u par navrata su dekani reagovali u okviru svojih nadležnosti. Mislim da ova pojava na Univerzitetu nije raširena više nego u bilo kom drugom segmentu našeg društva, ali je posebno uznemirujuće kada se seksulano uznemiravanje ili zlostavljanje dešava u obrazovnim institucijama, kaže za Danas profesorka Ivanka Popović, bivša rektorka Beogradskog univerziteta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari