Pašalić: Za siguran i dostojanstven život starije populacije u Srbiji neophodno rušiti stereotipe da su stariji teret za drušvo 1Foto: FoNet/Milica Vučković

Zaštitnik građana Zoran Pašalić izjavio je danas povodom Međunarodnog dana starijih osoba da je starost neminovna sudbina svih i da je važno da danas brigom i razumevanjem za starije svi učine njihov život lepšim i lakšim.

Pašalić je dodao da je za siguran i dostojanstven život starije populacije u Srbiji neophodno rušiti stereotipe da su stariji teret za drušvo i istakao da se ne sme dozvoliti da se oni osećaju loše ili diskriminisano zbog godina, navodi se u saopštenju.

On je ukazao da veliki broj starijih ljudi žive sami, bez redovnih ličnih primanja, a diskriminacija se ispoljava u gotovo svim oblastima.

Dodaje se da im je otežan pristup socijalnoj i zdravstvenoj zaštiti i raznim uslugama i servisima podrške, ugrožena su im imovinska prava, penzijsko i invalidsko osiguranje, a posebno su pogođene osobe sa invaliditetom.

„Oni su ranjivi, često izloženi nasilju i zanemarivanju, zbog toga im je međugeneracijska podrška i solidarnost veoma važna. Važno je i da njih doživljavamo kao društveni resurs, a ne pasivne korisnike prava i sloboda koji su socijalni teret“, naglasio je Pašalić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari