Pašalić: Mnogo je preduzeto za bezbednost dece 1foto FoNet Zoran Mrđa

Zaštitnik građana Zoran Pašalić apelovao je danas na decu i mlade povodom početka školske godine u Srbiji da „odgovornim ponašanjem doprinesu stvaranju okruženja koje će omogućiti njihovo bezbedno odrastanje“ i kazao da je „tokom prethodnih meseci dosta toga preduzeto kako bi se njihova bezbednost podigla na viši nivo“.

Pašalić je u pisanoj izjavi najglasio da početak školske godine dodatno aktuelizuje pitanje bezebdnosti dece, a pored ostalih, otvara temu njihove sigurnosti u saobraćaju.

„Uz prisustvo policijskih službenika u i oko samih škola u Srbiji, jedna od mera koja bi trebalo da podigne nivo bezbednosti i van obrazovnih ustanova je upotreba kamera na uniformama saobraćajne policije koja počinje da se primenjuje od 1. septembra“, ocenio je on.

Pored kamera, kazao je Pašalić, bezbednost treba da pojača i jasno označena i vidljiva signalizacija, što uključuje i pešačke prelaze, saobraćajne znake na putevima i raskrsnicama.

„Nedavni tragični događaji podigli su na noge celu naciju kada smo se svi suočili sa realnim opasnostima kojima su izložena deca i mladi. Nažalost, postajemo svesni težine situacije tek kada se nešto veoma ozbiljno desi. Zato je sada izuzetno važno da postavimo stvari na zdrave osnove i preveniramo neželjene događaja, jer deca nisu i ne mogu biti samo broj u ‘crnoj’ statistici“, ukazao je Pašalić.

On je pozdravio najavljene aktivnosti i projekte nadležnih institucija za bezbednost i prevenciju nasilja među decom, uključujući i mere policije za veću sigurnosti svih učesnika u saobraćaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari