Danijela Nestorovićfoto M.K./ATAImages

Advokatica Danijela Nestorović izjavila je danas da bi roditelji đaka Osnovne škole „Vladislav Ribnikar“ trebalo da tuže državu zbog javnog objavljivanja spiska s imena dece koje je maloletni K.K. navodno planirao da ubije.

Nestorović je kazala agenciji Beta da se zbog objavljivanja tog spiska i neutvrđivanja odgovornosti za one koji su javno objavili spisak, đaci „Ribnikara“ neće osećati sigurno u školskim klupama.

„Zbog neispunjavanja zahteva Saveta roditelja i građana s protesta ‘Srbija protiv nasilja’, đacima će biti istovremeno ugrožena i sigurnost i bezbednost. Deca u ‘Ribnikaru’ se na početku nove školske godine neće osećati sigurno u školi zbog javnog objavljivanja spiska za odstrel, jer im je stavljena meta na čelo“, naglasila je Nestorović.

Prema njenim rečima, Vlada Srbije nije realizovala nijednu meru koja bi sprečila da se ubuduće bilo gde desi tragedija iz OŠ „Vladislav Ribnikar“.

Dodala je da se pokazalo da ni akcija predaje oružja nije dala nikakav efekat.

„I zbog toga postoji veliki strah i kod roditelja i kod đaka na početku ove školske godine. Jasno je ko je pokazao spisak za odstrel dece, ali s obzirom da se radi o osobi bliskoj ministru Bratislavu Gašiću, odgovornost neće biti utvrđivana“, ocenila je Nestorović i istakla da je prvo trebalo kazniti sve odgovorne za masakre u „Ribnikaru“ i Mladenovcu, pa tek onda donositi i sprovoditi strateške odluke o sprečavanju nasilja.

Savet roditelja Osnovne škole „Vladislav Ribnikar“ je 8. maja uputio zahtev premijerki Ani Brnabić da se utvrdi odgovornost za lica koja su javno objavila spisak s imenima đaka za odstrel.

Brnabić je tada obećala roditeljima da će vlada u najskorijem roku ispuniti njihov zahtev, ali ni posle 120 dana od sporne konferencije za novinare nije utvrđena ničija odgovornost.

Načelnik Policijske uprave Beograda Veselin Milić je 3. maja na konferenciji za novinare, u prisustvu ministra policije Bratislava Gašića pokazao spisak na kome su bila imena učenika koje je, kako je rekao, K.K. planirao da ubije.

Milić je pokazao skicu škole i spisak dece, koje je K.K, kako je naveo, sam napravio i utvrdio prioritetne mete.

U OŠ „Vladislav Ribnikar“ na Vračaru 3. maja je ubijeno osam učenika i portir, dok su šestoro dece i jedan nastavnik ranjeni. U međuvremenu je, od posledica ranjavanja, preminula još jedna učenica.

Zbog pucnjave je uhapšen K.K. (13), učenik te škole, koji je priznao da je počinio masovno ubistvo.

Više javno tužilaštvo (VJT) u Beogradu saopštilo je 2. avgusta da je obavestilo Službu unutrašnje kontrole MUP-a Srbije da se u radnjama načelnika Policijske uprave za Grad Beograd Veselina Milića ne stiču elementi nijednog krivičnog dela iz stvarne nadležnosti VJT u Beogradu, već eventualno osnovnog javnog tužilaštva.

Zbog tragedije u OŠ „Vladislav Ribnikar“ konsekvence su snosili pedagog, psiholog i sekretar škole, dvomesečnim umanjenjem plate za 20 odsto, dok je ministar prosvete Branko Ružić podneo ostavku.

Direktorka škole Snežana Knežević je smenjena na predlog prosvetne inspekcije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari