PENZIONERIfoto BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ

Zaštitnik građana Zoran Pašalić izjavio je danas povodom Međunarodnog dana starijih osoba da je sistemska podrška zdravstvenih i ustanova socijalne zaštite, u pravcu unapređenja kvaliteta života starijih građana, veoma važna.

 

„Starost ne sme da prati osećaj beznađa, strah od samoće i otuđenosti, ne sme da se doživljava kao teret za društvo, jer će sve nas ona neminovno sačekati. Rekao bih da nam je jednako potrebna i međugenerancijska solidarnost, posebno ako se ima u vidu to da je svaka peta osoba u Srbiji starija od 65 godina, i da smo jedna od demografski najstarijih zemalja u Evropi“, ocenio je Pašalić u saopštenju.

Zaštitnik građana je istakao ulogu lokalnih samouprava, koje sa svojim servisima podrške, treba da budu jedan od ključnih osnova za pružanje mnogih usluga na koje lica starija od 65 godina imaju pravo.

Pašalić je rekao i da će se u narednom periodu fokusirati na status žena koje žive na selu, jer su, kako je ocenio, obespravljene po mnogo osnova, neretko prepuštene same sebi, ugrožena su im imovinska prava, a u velikom broju slučajeva su i bez osnovne zdravstvene zaštite.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari