Pastor: Nema pomirenja bez oproštaja 1FoNet/Skupština Vojvodine

Komemorativni skup povodom obeležavanja 76. godišnjice Čuruške racije održan je danas u Muzeju žrtava Čurugu, a venac nevino stradalim položio je predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor.

Nakon polaganja venca, Pastor se je rekao da nema pomirenja bez oproštaja i saosećanja.

Čovek zna da žrtve samo možemo moliti za oproštaj, a odgovorna politika zna da nema pomirenja ako ćutimo o stradalnicima, kojih je bilo na svim stranama, rekao je Pastor i poručio da prećutkujući tuđe žrtve, nanosimo uvredu i vlastitim.

Pastor je naglasio da ćutanje o tuđim žrtvama ne predstavlja pijetet prema stradalnicima svog naroda, već upravo suprotno, kukavičko skrivanje vlastitih zločinaca.

Kako je rekao, kao i svakog 4. januara na mestu Topalovog magacina, današnjeg Muzeja žrtava racije, seća se onih koji su pre 76 godina tu dovođeni bespomoćni, iznemogli, uplašeni i poniženi, samo zbog toga što su bili drugačiji.

Pastor je podsetio da je pre godinu dana, u okviru procesa istorijskog pomirenja koji su predsednici Srbije i Mađarske započeli 2013, na ovom mestu pozvao da se ustanovi ne samo sećanje na žrtve, već i na sve pravednike koji su 1942, 1944. i 1945. pokušali da spasu svoje komšije.

Siguran sam, rekao je, da će deo proširenog Muzeja žrtava Čuruške racije o znamenitim Čurućanima i o Mađarima biti posvećen onima koji su i u mračna vremena, kada su “zakoni ćutali”, bili i ostali ljudi.

Obeležavanju 76. godišnjice Čuruške racije prisustvovali su i predstavnici Vlade Vojvodine, Grada Novog Sada, opštine Žabalj, Ambasade Mađarske u Srbiji, Vojske Srbije i građani Čuruga, saopštila je Skupština Vojvodine.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari